Ιστορία

ΙΣΤΟΡΙΑ

Αρχική / Ανακάλυψε / Ιστορία

ΚΑΒΑΛΑ, ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ
Νεάπολις, Χριστούπολις, Καβάλα

Με ιστορία χαραγμένη στην πέτρα και τη θάλασσα, «μήλον της έριδος» κατακτητών και πλημμυρισμένη με τις ευωδιές του εμπορίου από Δύση και Ανατολή, δεσπόζει με την αυθεντική της ομορφιά στη Βόρεια Ελλάδα.

Νυχτερινή άποψη της πόλης από το Φρούριο - φωτογραφία Ηρακλής Μήλας

φωτογραφία Ηρακλής Μήλας

Η γεωγραφική της θέση, το φυσικό της λιμάνι αλλά και η γειτνίαση με το χρυσοφόρο Παγγαίο όρος την καθιστούν μία από τις αρχαιότερες παραλιακές πόλεις της ευρύτερης περιοχής, με τα ίχνη της να χάνονται στα βάθη της προϊστορίας.

Σε αυτήν την πόλη ο Απόστολος Παύλος φτάνει για να διδάξει για πρώτη φορά το μήνυμα του χριστιανισμού στην Ευρώπη το 49 μ.Χ. και βαφτίζει στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη τη Λυδία, την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή.

Πάνω στην τριγωνική χερσόνησο του λόφου της Καβάλας, μέχρι το 1864 περιοριζόταν η παλιά πόλη, που ήταν συνέχεια της αρχαίας Νεάπολης και της βυζαντινής Χριστούπολης. Μέσα στον ίδιο χώρο, η ίδια πόλη παρουσιάζεται, σε διαφορετικές εποχές, με διαφορετικό όνομα. Κάθε όνομα είναι χαρακτηριστικό και αντιστοιχεί σε μια ιστορική περίοδο. Η Νεάπολη στην αρχαία περίοδο, η Χριστούπολη στη βυζαντινή και η Καβάλα στη νεότερη.

Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η πόλη ισοπεδώθηκε και αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και από τον 18ο αιώνα μ.Χ. ξανάγινε σημαντικό εμπορικό λιμάνι, αποκτώντας τη σημερινή, σύγχρονη όψη της.

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ – ΝΤΙΚΙΛΙ ΤΑΣ

Ντικιλί Τας τομέας 6, σύνολο αγγείων - Φωτογραφία Αρχείο Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής

φωτογραφία Αρχείο Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής

Περίπου 2 χλμ. από τα ερείπια της αρχαίας πόλης των Φιλίππων και εντός των ορίων της σημερινής περιοχής των Κρηνίδων (Δήμος Καβάλας), βρίσκεται το «Ντικιλί Τας» ή αλλιώς «Ορθόπετρα», μια θέση προϊστορικής κυρίως κατοίκησης, που χρονολογείται στη Νεολιθική εποχή (6400-4000 π.Χ.) και την εποχή του Χαλκού (3000-1100 π.Χ.). Το Ντικιλί Τας κρύβει πολλά μυστικά τα οποία δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα.

Τα αρχαιότερα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή της σύγχρονης πόλης ανάγονται στη Νεότερη Νεολιθική Εποχή (5400-3200 π.Χ.). Συγκεκριμένα, στην κορυφή χαμηλού λόφου, στη θέση «Περιγιάλι», που βρίσκεται ανατολικά της πόλης της Καβάλας, αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφή έχουν εντοπίσει ένα μικρό οικισμό της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (3200-1600 π.Χ.).

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ – ΟΡΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟ

Όρος Παγγαίο - Φωτογραφία Ηρακλής Μήλας

φωτογραφία Ηρακλής Μήλας

Το Παγγαίο συνδέεται με έναν «θησαυρό» μύθων που αφορούν δύο σημαντικές όψεις του αρχαίου κόσμου, τη διονυσιακή θρησκεία και τον Ορφισμό. Ο Ορφέας διαμόρφωσε και συστηματοποίησε τις διονυσιακές τελετουργίες, έτσι ώστε έγιναν ευρύτερα γνωστές σαν Ορφικά Μυστήρια. Ο Ορφέας είναι μια περίεργη μυθική μορφή, χωρίς σαφή γνωρίσματα ήρωα, θεού ή ημίθεου. Ήταν εισηγητής συγκεκριμένων μυστικών τελετών, θρησκευτικός ποιητής, προφήτης και ιερέας. Ήταν, επίσης, φημισμένος για την επίδοση του στη μουσική, στο άσμα και στην κιθαρωδία.

Στους ύστερους χρόνους, το Παγγαίο γίνεται πόλος έλξης για πλήθος λαών και φυλών στη γύρω από το Παγγαίο περιοχή. Για αιώνες τα πλούσια μεταλλεία του παρείχαν σε μεγάλη αφθονία τον χρυσό και τον άργυρο.

ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ – ΝΕΑΠΟΛΙΣ

Χάρτης με τις αποικίες της

πηγή Στοιχεία Ιστορίας του Νομού Καβάλας, Καβάλα 2010

Στις αρχές του 7ου π.Χ. αιώνα Πάριοι άποικοι ιδρύουν στο νησί της Θάσου την ομώνυμη πόλη. Στα μέσα του 7ου π.Χ. αιώνα, Θάσιοι μαζί με νέους μετανάστες από την Πάρο στράφηκαν στην κατάκτηση της απέναντι από το νησί ακτής, περιοχής προνομιακής εξαιτίας της ευφορίας της γεωργικής γης και του πλούτου των βουνών σε ναυπηγήσιμη ξυλεία και πολύτιμα μέταλλα. Ως τα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των Θασίων στα παράλια από τον ποταμό Στρυμόνα στα δυτικά ως τον ποταμό Νέστο στα Ανατολικά.

Η ίδρυση της Νεάπολης δεν θα πρέπει να βρίσκεται χρονικά μακριά από τους πρώτους αγώνες των Θασίων γύρω στα μέσα του 7ου π.Χ. αιώνα, παρά το γεγονός ότι οι αρχαίες πηγές δεν μας δίνουν πληροφορίες για τον χρόνο ίδρυσης της πόλης ούτε και για το όνομα της μητρόπολή της. Παρόλα αυτά σήμερα έχει επικρατήσει η άποψη που θεωρεί τη Νεάπολη αποικία της Θάσου με σημαντικότερο επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν να είχε διαφύγει της προσοχής των Θασίων η τόσο σημαντική από στρατηγικής και οικονομικής σημασίας θέση της νέας πόλης. Την άποψη αυτή ενισχύουν τα αρχαιολογικά ευρήματα και οι μαρτυρίες των επιγραφών.

Η θέση της Νεάπολης την ανέδειξε γρήγορα σε αξιόλογο εμπορικό λιμάνι, ενώ ο πλούτος που συσσωρεύτηκε σε αυτήν οδήγησε στην αυτονομία της από την μητρόπολή της Θάσο, στα τέλη του 6ου αιώνα. Γι αυτό και κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων των Θασίων με τους Αθηναίους και μετά την υποταγή των Θασίων και απώλεια των αποικιών τους, η Νεάπολη, ανεξαρτητοποιημένη από τη Θάσο, βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των Αθηναίων και γνωρίζει περίοδο ακμής. Όμοια και στον Πελοποννησιακό πόλεμο, όταν η περιοχή του ΒΑ Αιγαίου γίνεται θέατρο των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης, η Νεάπολη εξακολουθεί να μένει πιστή στους Αθηναίους. Το 377 π.Χ. γίνεται μέλος της Β’ Αθηναϊκής συμμαχίας.

ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ – ΦΙΛΙΠΠΟΣ

Γύψινο αντίγραφο τιμητικού ψηφίσματος των Αθηναίων για τους Νεαπολίτες επί Ελπίνου άρχοντος. Εικονίζεται παράσταση Αθηνάς και Παρθένου - φωτογραφία αρχείο Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας

φωτογραφία αρχείο Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας

Γύρω στα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα η Νεάπολη, καθώς η ανεξαρτησία της απειλείται σοβαρά από τοπικούς Θράκες ηγεμόνες αλλά κυρίως από τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β’, πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου, προσβλέπει στη βοήθεια της ισχυρής συμμάχου της, Αθήνας, για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο.

Το 355 π.Χ. η Νεάπολη στέλνει στην Αθήνα δύο πρέσβεις. Το γεγονός μας διέσωσε επιγραφή ενός αθηναϊκού ψηφίσματος σε στήλη. Το επάνω μέρος της στήλης είναι διακοσμημένο με ένα πολύτιμο ανάγλυφο με τη μορφή της θεάς Παρθένου, της πολιούχου θεάς της Νεάπολης, που κάνει χειραψία με τη θεά Αθηνά. Το ψήφισμα αυτό εκτίθεται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ αντίγραφό του υπάρχει και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας.

Οι 20 αθηναϊκές τριήρεις που ήρθαν σε βοήθεια της Νεάπολης και ο αγώνας των πολιτών της δε στάθηκαν ικανά να ανακόψουν τον Μακεδόνα βασιλιά. Μετά την υποταγή της και την ίδρυση των Φιλίππων, η Νεάπολη υποβαθμίζεται σε επίνειο της ισχυρής μακεδονικής πόλης των Φιλίππων.

ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ – ΑΡΧΑΙΑ ΕΓΝΑΤΙΑ

Τμήμα αρχαίας Εγνατίας Οδού - Φωτογραφία ΕΟΣ Καβάλας

φωτογραφία ΕΟΣ Καβάλας

Η Εγνατία Οδός ήταν ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς και εμπορικούς δρόμους του αρχαίου κόσμου. Κατασκευάστηκε μεταξύ 146 π.Χ. και 120 π.Χ. από τον ανθύπατο της Μακεδονίας Γναίο Εγνάτιο, πάνω στα ίχνη του πανάρχαιου δρόμου που διέσχιζε τη Μακεδονία και τη Θράκη από τα ανατολικά προς τα δυτικά.

Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, ο κυριότερος και πιο πολυσύχναστος από τους αρχαίους δρόμους ήταν η «κάτω οδός» που ερχόταν από το Βυζάντιο και αφού διέσχιζε την Ανατολική Μακεδονία οδηγούσε στη σημερινή Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Από τη Θέρμη διακλαδιζόταν σε δύο αρτηρίες, από τις οποίες η μία οδηγούσε στη νότια Ελλάδα και η άλλη διασχίζοντας τη Μακεδονία και την Ιλλυρία και ακολουθώντας την κατεύθυνση της κατοπινής Εγνατίας έφθανε στο Δυρράχιο. Τον δρόμο αυτόν ακολούθησαν τα στρατεύματα του Δαρείου και του Ξέρξη στις εκστρατείες των Περσών κατά της Ελλάδας, στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο Μέγας Αλέξανδρος στην εκστρατεία του από την Ευρώπη προς την Ασία. Η Εγνατία ταυτίστηκε σε μεγάλο βαθμό με το δρόμο αυτό.

Η Εγνατία ήταν η πρώτη δημόσια οδός που έγινε από τους Ρωμαίους έξω από την Ιταλία. Ξεκινούσε από την Απολλωνία και το Δυρράχιο στην Ιλλυρία – τη σημερινή Αλβανία – διέσχιζε τη Μακεδονία μέχρι τον ποταμό Νέστο, περνούσε στη Θράκη και συνέχιζε στον Ελλήσποντο και το Βυζάντιο. Για περισσότερα από 2.000 χρόνια υπήρξε ο μοναδικός καλός δρόμος σ’ αυτή την περιοχή και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τύχη της Ρώμης, του Βυζαντίου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ – ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Τμήμα του χώρου της μάχης των Φιλίππων - φωτογραφία αρχείο Δημωφέλεια

φωτογραφία αρχείο Δημωφέλεια

Στους Ρωμαϊκούς χρόνους η Νεάπολη, ως επίνειο των Φιλίππων, εξελίσσεται στο σημαντικότερο λιμάνι της περιοχής, και αναβαθμίζεται ως σταθμός της Εγνατίας οδού, η οποία διέρχεται από την πόλη.

Το 42 π.Χ. γίνεται μία από τις σημαντικότερες μάχες της παγκόσμιας ιστορίας, η περίφημη μάχη των Φιλίππων, που σφραγίζει το τέλος της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας και την αρχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αντίπαλοι ήταν από τη μια πλευρά ο Οκταβιανός και ο Μάρκος Αντώνιος και από την άλλη ο Βρούτος και ο Κάσσιος, δηλαδή οι δολοφόνοι του Ιούλιου Καίσαρα. Κατά τη μάχη των Φιλίππων ο λιμένας της Νεάπολης χρησίμευσε ως βάση του στόλου της ρωμαϊκής δημοκρατικής παράταξης.

ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

Μνημείο Αποστόλου Παύλου - φωτογραφία Artware

φωτογραφία Artware

Ο απόστολος Παύλος αποβιβάστηκε στη Νεάπολη και πήγε στους Φιλίππους το 49 μ.Χ., όπου δίδαξε για πρώτη φορά το μήνυμα του χριστιανισμού, ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη και βάφτισε στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη τη Λυδία, την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή. Το βαθμιαίο πέρασμα από την αρχαία Νεάπολη στη βυζαντινή Χριστούπολη γίνεται αργά και σταθερά. Σιγά-σιγά η Νεάπολη θα παραχωρήσει τη θέση της και το όνομα της στη Χριστούπολη.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΧΡΟΝΟΙ – ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΗ

Το φρούριο Καβάλας - φωτογραφία Αχιλλέας Σαββόπουλος

φωτογραφία Αχιλλέας Σαββόπουλος

Οι Βυζαντινοί μετονόμασαν την αρχαία Νεάπολη σε Χριστούπολη. Ο ακριβής χρόνος της αλλαγής της ονομασίας αυτής παραμένει άγνωστος. Οι πρώτες μαρτυρίες του νέου ονόματος υπάρχουν σε πηγές του 8ου και 9ου αιώνα.

Η τελευταία περίοδος της βυζαντινής πόλης είναι η πιο ταραχώδης. Οι Λομβάρδοι βαρώνοι που είχαν εγκατασταθεί στην πόλη ήρθαν σε ρήξη με τον αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης Ερρίκο. Στη μάχη που ακολούθησε κοντά στους Φιλίππους νικήθηκαν. Πολύ σύντομα η πόλη πέρασε στην εξουσία του αυτοκράτορα της Νίκαιας Ιωάννη Βατάτζη. Η Χριστούπολη οχυρώθηκε καλύτερα, γι’ αυτό αποκρούσθηκαν οι Καταλανοί που επιχείρησαν αργότερα να την καταλάβουν. Ο Ανδρόνικος Β’ ο Παλαιολόγος για να εμποδίσει την επιστροφή τους έκτισε ένα μακρό τείχος από το χείλος της θάλασσας ως την κορυφή του βουνού.

Το 1387 η Χριστούπολη συνθηκολόγησε κι έγινε φόρου υποτελής στους Οθωμανούς. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1391, η Χριστούπολη κυριεύεται από τους Οθωμανούς και καταστρέφεται ολοκληρωτικά. Θα περάσουν 140 περίπου χρόνια για να ανασυνοικισθεί και να εμφανιστεί ξανά στο προσκήνιο της ιστορίας ως νέα πόλη, με νέο όνομα, το σημερινό όνομα της Καβάλας.

Το 1425 οι Βενετοί επιτέθηκαν και κατέλαβαν το φρούριο της Χριστούπολης, το οποίο είχε κατασκευαστεί από τους Οθωμανούς προ τεσσάρων μηνών. Οι Βενετοί συμπλήρωσαν το φρούριο, το 1425 που το κατέλαβαν, με ένα εξωτερικό καταφύγιο. Οι Οθωμανοί ξανακατέλαβαν το φρούριο μετά από εικοσαήμερη πολιορκία.

ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ – ΜΩΧΑΜΕΤ ΑΛΗ

Ιμαρέτ - φωτογραφία Ηρακλής Μήλας

φωτογραφία Ηρακλής Μήλας

Τον 16ο αιώνα, την περίοδο του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, η πόλη μετονομάζεται σε Καβάλα και ανασυγκροτείται από τους Οθωμανούς, αφού είχε καταστραφεί από τους ίδιους τον 14ο αιώνα. Είναι η περίοδος που ενισχύονται και χτίζονται σημαντικά έργα υποδομής: τα Τείχη, το Φρούριο και το εντυπωσιακό Υδραγωγείο, καθώς και θρησκευτικά κτίσματα μεγάλης σημασίας, όπως το Χαλίλ Μπέη και το τζαμί Ιμπραήμ Πασά (σημερινός ιερός ναός Αγίου Νικολάου).

Ο Μωχάμετ Άλη, γεννημένος περί το 1770 στην Καβάλα, διατέλεσε κυβερνήτης της Αιγύπτου από το 1805 έως το 1848. Έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου αιγυπτιακού κράτους μέσω εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και το στρατό και ίδρυσε τη δυναστεία που διοικούσε την Αίγυπτο μέχρι το 1952 και τη λύση του μοναρχικού καθεστώτος. Το μεγάλο ενδιαφέρον του για τη γενέτειρά του Καβάλα αντικατοπτρίζεται στο εντυπωσιακό Ιμαρέτ, ή ορθότερα külliye, δηλαδή συγκρότημα εκπαιδευτικών και φιλανθρωπικών κτιρίων που έχτισε μεταξύ 1817 και 1821. Στόχος του ήταν να λειτουργήσει σαν καταλύτης για την ανάπτυξη της περιοχής. Το συγκρότημα μεταμόρφωσε το αστικό τοπίο της σχετικά ασήμαντης πόλης της Καβάλας εκείνη την εποχή.

ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΧΡΟΝΟΙ – ΜΕΚΚΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ

φωτογραφία αρχείο Μουσείου Καπνού Καβάλας

Από τα μέσα του 19ου αιώνα και μέχρι τη δεκαετία του 1950 η Καβάλα είναι το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας και εξαγωγών καπνού στα Βαλκάνια. Είναι μια από εκείνες τις ελληνικές πόλεις που ακολουθεί κυριολεκτικά τους κύκλους του καπνού – το μάζεμα, το στέγνωμα των φύλλων, την επεξεργασία τους, τη δεματοποίηση, τη μεταφορά στο λιμάνι, τη φόρτωση σε μαούνες αραγμένες στην προβλήτα, μπροστά στις μεγάλες καπναποθήκες της πόλης, και στη συνέχεια τη μεταφόρτωσή τους στα ατμόπλοια των ξένων εταιρειών, που άραζαν στα ανοιχτά.

Στην πόλη συγκεντρώνονται ευρωπαϊκοί εμπορικοί οίκοι και προξενεία. Είναι η περίοδος της μεγάλης ακμής της, με μια λαμπερή αστική τάξη που βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με την Ευρώπη και κληροδοτεί στην πόλη μία κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Μάρτυρες αυτής της εποχής είναι οι εντυπωσιακές κατοικίες των μεγάλων καπνεμπόρων και οι καπναποθήκες που σώζονται στο κέντρο της πόλης.

Η πόλη έμοιαζε με πραγματική κυψέλη, όταν το ανθρώπινο αυτό μελίσσι μπαινόβγαινε στις καπναποθήκες. Με το σχόλασμα πρώτα των ανδρών οι στενοί δρόμοι πλημμύριζαν από μια μάζα ανθρώπων, που από μακριά διέκρινες μόνο τα κεφάλια τους καλυμμένα με κόκκινα φέσια και άσπρα ψαθάκια. Μέχρι να γίνει η αποσυμφόρηση των δρόμων από τους άνδρες σε δέκα λεπτά ακολούθησε δεύτερο κύμα πλημμύρας. Αυτή τη φορά γυναίκες ντυμένες με μαύρες ποδιές και πολύχρωμες ομπρέλες, που κρατούσαν ανοιχτές για να προφυλαχτούν από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΧΡΟΝΟΙ – ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Καβάλα 1922-1930. Η στέγαση των προσφύγων και οι προσφυγικοί συνοικισμοί - φωτογραφία lykourinos-kavala.blogspot.gr

φωτογραφία lykourinos-kavala.blogspot.gr

Στη νεότερη ιστορία της Καβάλας καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού της με τον ερχομό των προσφύγων – μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922 – και την ανταλλαγή των πληθυσμών. Τότε η Καβάλα δέχτηκε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και του λιμανιού της αλλά και λόγω της οικονομικής της ευρωστίας. Με την εγκατάσταση των Μικρασιατών, Θρακών, Ποντίων, Κωνσταντινουπολιτών και λοιπών προσφύγων, η Καβάλα αποκτά νέα πολιτισμική ταυτότητα. Η τελευταία διατηρείται μέχρι και σήμερα στην κουζίνα, στα ήθη και τα έθιμα, στους χορούς και τα τραγούδια.

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Εισάγετε τη διεύθυνσή σας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων – UNESCO

Πανίσχυροι βασιλιάδες του αρχαιοελληνικού κόσμου, Ρωμαίοι στρατηγοί και χιλιάδες στρατιώτες, ο σημαντικότερος Απόστολος των πρωτοχριστιανικών χρόνων και η πρώτη...

Μάθετε περισσότερα
Φρούριο - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Ακρόπολη – Φρούριο

Στην κορυφή της παλιάς πόλης στέκεται επιβλητικό το Φρούριο, σήμα κατατεθέν και ένα από τα πιο συναρπαστικά αξιοθέατα της...

Μάθετε περισσότερα
Δημαρχείο Καβάλας - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Δημαρχείο

Το μέγαρο όπου στεγάζεται σήμερα ο Δήμος Καβάλας αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της πόλης, με μια...

Μάθετε περισσότερα
Καμάρες - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Καμάρες – Υδραγωγείο

Το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της Καβάλας είναι το μεγάλο τοξωτό Υδραγωγείο, γνωστό με το όνομα «Καμάρες», μήκους 270μ. και...

Μάθετε περισσότερα
Ιμαρέτ - φωτογραφία αρχείο Ιμαρέτ
Ιμαρέτ

Στις αρχές του 19ου αιώνα ο Μωχάμετ Άλη, ιδρυτής της τελευταίας Αιγυπτιακής δυναστείας, ίδρυσε στην γενέτειρά του Καβάλα το...

Μάθετε περισσότερα
Μεγάλη Λέσχη - φωτογραφία Artvertise7
Μεγάλη Λέσχη

Ιδρύθηκε το 1910 από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Καβάλας, για να στεγάσει τη Λέσχη της Ελληνικής Κοινότητας Καβάλας.

Μάθετε περισσότερα
Παλιά Μουσική (Χαλίλ Μπέη) - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Παλιά Μουσική (Τζαμί Χαλίλ Μπέη)

Το τζαμί του Χαλίλ Μπέη βρίσκεται στο κέντρο της χερσονήσου, κοντά στο κάστρο και πάνω σε δρόμους που οδηγούν...

Μάθετε περισσότερα
Ντικιλί Τας τομέας 6, σύνολο αγγείων - Φωτογραφία Αρχείο Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής
Ντικιλί Τας – Ορθόπετρα

Η πρώτη αρχαιολογική μαρτυρία οργανωμένης ζωής στην περιοχή, ο οικισμός Ντικιλί Τας, χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους και βρίσκεται...

Μάθετε περισσότερα
Ιερό Βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου

Όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέπτεται τους Φιλίππους το 49/50 μ.Χ., ιδρύοντας την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη, η φυσιογνωμία...

Μάθετε περισσότερα
Βραχογραφίες - φωτογραφία αρχείο Δημωφέλεια
Βραχογραφίες

Τα βραχογραφήματα έχουν εντοπισθεί σε υπαίθριες, οριζόντιες ασβεστολιθικές επιφάνειες, στη θέση «Προφήτης Ηλίας» ΝΑ του χωριού Φιλίππων του Δήμου...

Μάθετε περισσότερα
Δημοτική καπναποθήκη - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Δημοτική Καπναποθήκη

Η Δημοτική Καπναποθήκη είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες της πόλης. Στέγαζε την εταιρεία Kiazim Emin & Cie και κτίστηκε...

Μάθετε περισσότερα
Οικία Μωχάμετ Άλη Ερευνητικό Κέντρο MOHA - φωτογραφία Ηρακλής Μήλας
Οικία Μωχάμετ Άλη

Στην πλατεία του Μωχάμετ Άλη (1769-1849), που βρίσκεται στη χερσόνησο της Παναγίας στην Παλιά Πόλη της Καβάλας, υπάρχει το...

Μάθετε περισσότερα
Παράλιο τείχος - φωτογραφία Αχιλλέας Σαββόπουλος
Παράλιο τείχος

Τα ισχυρά τείχη της θασιακής αποικίας κατασκευάστηκαν, πιθανότατα, στις αρχές του 7ου π.Χ. αιώνα.

Μάθετε περισσότερα
Καπναποθήκη Ρεζή - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Καπναποθήκη «Ρεζή»

Το τριώροφο αυτό συγκρότημα κτιρίων, με κλειστή διάταξη γύρω από μια εσωτερική αυλή, αποτελείται από τέσσερις πτέρυγες ορθογώνιας κάτοψης.

Μάθετε περισσότερα
1ο Γυμνάσιο Καβάλας - φωτογραφία Αχιλλέας Σαββόπουλος
Αρρένων – 1ο Γυμνάσιο Καβάλας

Είναι ένα από τα τρία μεγαλόπρεπα τουρκικά οικοδομήματα που χτίστηκαν την εικοσαετία 1890-1910, την εποχή της μεγάλης ανάπτυξης του...

Μάθετε περισσότερα
Μέγαρο Τόκου - φωτογραφία Αχιλλέας Σαββόπουλος
Μέγαρο Τόκου

Το Μέγαρο Τόκου χτίστηκε από τον καπνέμπορο Δημήτριο Τόκο το 1879 ως κατοικία του, όπως φαίνεται και στην επιγραφή...

Μάθετε περισσότερα
Μέγαρο Wix - φωτογραφία Αχιλλέας Σαββόπουλος
Μέγαρο Wix

Χτίστηκε το 1906 από τον Γερμανό Bαρόνο Adolf Wix ως μικρογραφία ουγγρικού πύργου και χρησιμοποιήθηκε ως επιχειρηματική έδρα και...

Μάθετε περισσότερα
Καπναποθήκη «ΜΠΑΣΤΕΡΛΗ ΚΙΟΛΗ ΧΟΤΖΑ» - φωτογραφία Ελένη Μεντεσίδου
Καπναποθήκη «ΜΠΑΣΤΕΡΛΗ ΚΙΟΛΗ ΧΟΤΖΑ»

Η τριώροφη καπναποθήκη, η οποία βρίσκεται πίσω από το παλαιό Υδραγωγείο (Καμάρες), ήταν ιδιοκτησία του Μπαστερλή Κιολή Χότζα.

Μάθετε περισσότερα
Καπναποθήκες «SCHINAZI Bros» - φωτογραφία Ελένη Μεντεσίδου
Καπναποθήκες «SCHINAZI Bros»

Οι αδερφοί Morris και Solomon Schinasi εγκατέστησαν την εταιρεία τους τo 1905 στην Καβάλα και έκτισαν τις καπναποθήκες στην...

Μάθετε περισσότερα
Καπναποθήκες «HERZOG Co.» - φωτογραφία Ελένη Μεντεσίδου
Καπναποθήκες «HERZOG Co.»

Η καπνεμπορική εταιρεία «HERZOG» δραστηριοποιούνταν σε μεγάλο αριθμό καπναποθηκών κατά μήκος των οδών Δαμιανού, Εθνάρχη Μακαρίου και Νίκης.

Μάθετε περισσότερα
Καπναποθήκη Ε.Ο.Κ (Μουσείο Καπνού) - φωτογραφία Αχιλλέας Σαββόπουλος
Καπναποθήκη Ε.Ο.Κ.

Η Κεντρική Υπηρεσία του Εθνικού Οργανισμού Καπνού βρισκόταν στην Αθήνα και είχε τέσσερις περιφερειακές διευθύνσεις: στην Καβάλα, στο Βόλο,...

Μάθετε περισσότερα
Καπναποθήκη Ααρών Τσιμίνο - φωτογραφία Ελένη Μεντεσίδου
Καπναποθήκη «ΤΣΙΜΙΝΟ ΑΑΡΩΝ»

O Ααρών Ιακώβ Τσιμίνο, τα αρχικά του οποίου μπορείτε να διακρίνετε στο αέτωμα της καπναποθήκης της οδού Νυρεμβέργης 20,...

Μάθετε περισσότερα
Καπναποθήκη Τοπάλ Μεμέτ Εφέντη - φωτογραφία Ελένη Μεντεσίδου
Καπναποθήκη «ΤΟΠΑΛ ΜΕΜΕΤ ΕΦΕΝΤΗ»

Αυτό το τμήμα της τριώροφης καπναποθήκης ήταν ιδιοκτησία του Τοπάλ Μεμέτ Εφέντη.

Μάθετε περισσότερα
Μονή Λαζαριστών

Η Καθολική Μονή του Αγίου Παύλου στην Καβάλα, ή Μονή Λαζαριστών του Αγίου Βικεντίου του Παύλου της Καθολικής Εκκλησίας...

Μάθετε περισσότερα
10ο Δημοτικό Σχολείο (Πρώην Παρθεναγωγείο) - φωτογραφία Αχιλλέας Σαββόπουλος
Παλιό Παρθεναγωγείο Καβάλας

Βρίσκεται πάνω από τη Μεγάλη Λέσχη. Θεμελιώθηκε τον Μάιο του 1891 και ολοκληρώθηκε το 1894, με χρήματα που εξασφαλίστηκαν...

Μάθετε περισσότερα
Πρώην Δικαστικό Μέγαρο - φωτογραφία Αχιλλέας Σαββόπουλος
Πρώην Δικαστικό Μέγαρο

Το κτίριο του πρώην Δικαστικού Μεγάρου Καβάλας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

Μάθετε περισσότερα
Παλιά Μεραρχία - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Παλιά Μεραρχία

Αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα κτίσματα της Καβάλας. Χτίστηκε την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα από τον Τούρκο...

Μάθετε περισσότερα
Δημοτικό Ωδείο το βράδυ - φωτογραφία Αχιλλέας Σαββόπουλος
Δημοτικό Ωδείο Καβάλας

Το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας είναι το κτίσμα με τα πιο καθαρά νεοκλασικά στοιχεία (αετώματα, ψευδοκίονες, πλαίσια παραθύρων, ρομβοειδή...

Μάθετε περισσότερα
Κτίριο πρώην Λιμενικού Ταμείου - φωτογραφία Αχιλλέας Σαββόπουλος
Κτίριο Λιμενικού Ταμείου

Το κτίριο του Λιμενικού Ταμείου θεμελιώθηκε το 1926. Τρία χρόνια αργότερα, το 1929, ο Ελευθέριος Βενιζέλος εγκαινίασε το νέο...

Μάθετε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο