Παλιά Μουσική (Τζαμί Χαλίλ Μπέη)

ΠΑΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ (ΤΖΑΜΙ ΧΑΛΙΛ ΜΠΕΗ)

Αρχική / Εξερεύνησε / Μνημεία / Παλιά Μουσική

Παλιά Μουσική (Τζαμί Χαλίλ Μπέη)

φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος

Το τζαμί του Χαλίλ Μπέη βρίσκεται στο κέντρο της χερσονήσου, κοντά στο Φρούριο και πάνω σε δρόμους που οδηγούν στην ακρόπολη και στις πύλες των τειχών της χερσονήσου. Υπολογίζεται ότι χτίστηκε την περίοδο της ανασυγκρότησης της πόλης, γύρω στα 1530.

Στον χώρο αυτό, οι ανασκαφικές έρευνες της 12ης Εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων αποκάλυψαν το πρώτο χριστιανικό λατρευτικό κτίσμα της περίκλειστης πόλης, την τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (είναι ορατή από το γυάλινο δάπεδο του τζαμιού), καθώς και ένα μικρό νεκροταφείο της βυζαντινής περιόδου. Κατά τους πρώτους αιώνες της τουρκοκρατίας ήταν σύνηθες φαινόμενο η ανέγερση τζαμιών στη θέση εκκλησιών ή η μετατροπή εκκλησιών σε τζαμιά.

Το τζαμί αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου συγκροτήματος που περιλάμβανε και μεντρεσέ (ιεροδιδασκαλείο, με οκτώ δωμάτια για τους μαθητές), ο οποίος επίσης έχει σωθεί σε καλή κατάσταση.

Στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα στο συγκρότημα λειτούργησε και σχολείο κοριτσιών, πρώτης βαθμίδας. Την περίοδο 1930-1940 στο τζαμί στεγαζόταν η Φιλαρμονική του Δήμου κι έτσι απέκτησε την επωνυμία «Τζαμί της Μουσικής» και σήμερα πια το αποκαλούμε «Παλιά Μουσική».

Μετά τις εργασίες αναστήλωσης και διαμόρφωσης που υλοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Καβάλας, ο χώρος έχει καταστεί επισκέψιμος και χρησιμοποιείται για ποικίλες εκθέσεις και εκδηλώσεις, τόσο εντός του κτίσματος όσο και στον προαύλιο χώρο. Στις εγκαταστάσεις του μεντρεσέ φιλοξενούνται λαογραφικές συλλογές, κοινωνικές υπηρεσίες αλλά και ο Εξωραϊστικός πολιτιστικός σύλλογος της συνοικίας της Παναγίας «Το Κάστρο».

Χρήσιμες πληροφορίες

Διεύθυνση

Μωχάμετ Άλη – Ανθεμίου 2
65201 Καβάλα

Τηλέφωνο

Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας
+30 2510 831388

Εξωραϊστικός πολιτιστικός σύλλογος Παναγίας «Το Κάστρο»
+30 2510 222003, +30 6944 296003

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Εισάγετε τη διεύθυνσή σας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καμάρες - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Καμάρες – Υδραγωγείο

Το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της Καβάλας είναι το μεγάλο τοξωτό Υδραγωγείο, γνωστό με το όνομα «Καμάρες», μήκους 270μ. και...

Μάθετε περισσότερα
Ιμαρέτ - φωτογραφία αρχείο Ιμαρέτ
Ιμαρέτ

Στις αρχές του 19ου αιώνα ο Μωχάμετ Άλη, ιδρυτής της τελευταίας Αιγυπτιακής δυναστείας, ίδρυσε στην γενέτειρά του Καβάλα το...

Μάθετε περισσότερα
Οικία Μωχάμετ Άλη Ερευνητικό Κέντρο MOHA - φωτογραφία Ηρακλής Μήλας
Οικία Μωχάμετ Άλη

Στην πλατεία του Μωχάμετ Άλη (1769-1849), που βρίσκεται στη χερσόνησο της Παναγίας στην Παλιά Πόλη της Καβάλας, υπάρχει το...

Μάθετε περισσότερα
Παράλιο τείχος - φωτογραφία Αχιλλέας Σαββόπουλος
Παράλιο τείχος

Τα ισχυρά τείχη της θασιακής αποικίας κατασκευάστηκαν, πιθανότατα, στις αρχές του 7ου π.Χ. αιώνα.

Μάθετε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο