Ντικιλί Τας – Ορθόπετρα

ΝΤΙΚΙΛΙ ΤΑΣ – ΟΡΘΟΠΕΤΡΑ

Αρχική / Εξερεύνησε / Ντικιλί Τας – Ορθόπετρα

ΝΤΙΚΙΛΙ ΤΑΣ – ΟΡΘΟΠΕΤΡΑ
Ίχνη προϊστορίας

Η πρώτη αρχαιολογική μαρτυρία οργανωμένης ζωής στην περιοχή, ο οικισμός Ντικιλί Τας, χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους και βρίσκεται στην τούμπα των Κρηνίδων, σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων. Είναι ο παλαιότερος νεολιθικός οικισμός σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, και ένας από τους σημαντικότερους των Βαλκανίων.

Φωτογραφία Αρχείο Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής

Η προϊστορική θέση έχει τη μορφή τούμπας. Με έκταση περίπου 45στρ. και ύψος 17μ., είναι από τις μεγαλύτερες τούμπες στα Βαλκάνια. Το σημερινό της σχήμα, ωοειδές και ασύμμετρο, έχει προκύψει από τη συσσώρευση των προϊστορικών και ιστορικών λειψάνων, αλλά και από τη διάβρωση.

Αντιπροσωπευτικά ευρήματα των ανασκαφών, ειδώλια, αγγεία, εργαλεία και κοσμήματα είναι εκτεθειμένα σε προσωρινή έκθεση στον προθάλαμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Φιλίππων. Στην περιοχή ανακαλύφθηκαν, επίσης, λείψανα των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, ενώ στην κορυφή της τούμπας ανακαλύφθηκε βυζαντινός πύργος.

Έπιναν κόκκινο κρασί στο Ντικιλί Τας το 4300 π.Χ.

Στον οικισμό βρέθηκαν πρόσφατα μεγάλες ποσότητες από απανθρακωμένες ρώγες πατημένων σταφυλιών, ένδειξη ότι φρέσκα φρούτα είχαν πατηθεί για την εξαγωγή χυμού. Το εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ευρωπαϊκή προϊστορία, διότι είναι προς το παρόν η παλαιότερη ένδειξη οινοποιείας στην Ευρώπη.

Η ονομασία «Ντικιλί Τας», που ανάγεται στην οθωμανική περίοδο και σημαίνει «όρθια πέτρα» στα τουρκικά, αφορά ένα ρωμαϊκό ταφικό μνημείο στημένο κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, (της ρωμαϊκής οδού που συνέδεε την Αδριατική Ακτή με το Βυζάντιο), κοντά στην ανατολική είσοδο της αρχαίας πόλης των Φιλίππων και πολύ κοντά στον προϊστορικό οικισμό.

Έρευνα & ανασκαφές

Φωτογραφία Αρχείο Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής

Από το 1961 ως το 1975, ο Jean Deshayes και ο Δημήτριος Θεοχάρης διεξήγαγαν τις πρώτες συστηματικές ανασκαφές στη θέση, υπό την αιγίδα της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Κύριος στόχος τους ήταν να καθοριστεί η στρωματογραφική και χρονολογική ακολουθία της Νεολιθικής και της Εποχής του Χαλκού στην περιοχή που παρέμενε ουσιαστικά άγνωστη μέχρι τότε. Οι ανασκαφές αυτές εκτός από την ιστορική συμβολή τους, έδειξαν τον εξαιρετικό πλούτο της αρχαιολογικής θέσης και την υψηλή ποιότητα των διαφόρων τομέων παραγωγής, ειδικά κατά την Νεολιθική περίοδο (αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα, κτλ.). Πολλά σπίτια που είχαν καταστραφεί από πυρκαγιά διατηρούσαν αρχιτεκτονικά στοιχεία στη θέση τους (τοίχους, θερμικές κατασκευές, κτλ).

Από το 1986 έως το 1996 πραγματοποιήθηκε ένα δεύτερο ελληνογαλλικό ερευνητικό πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, και τη διεύθυνση των Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη και René Treuil. Οι έρευνες ενισχύθηκαν οικονομικά από το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού (ΙΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας), από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στη Γαλλία (CNRS) και το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης-Παρίσι Ι. Οι εν λόγω έρευνες εστίασαν στα οικιστικά στρώματα, έτσι ώστε να μπορέσουν να μελετηθούν καλύτερα οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται, η χωροοργάνωση των διαδοχικών οικισμών, και γενικότερα ο τρόπος ζωής, και γι αυτό χρησιμοποιούνται ως βάση για ευρύτερα ερευνητικά προγράμματα.

Από το 2008 έχει ξεκινήσει στο Ντικιλί Τας ένα νέο πρόγραμμα ελληνογαλλικών ερευνών, υπό την αιγίδα, όπως και τα δύο προηγούμενα, της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, με επικεφαλής τους Pascal Darcque, Χάιδω Κουκούλη–Χρυσανθάκη, Δήμητρα Μαλαμίδου και Ζωή Τσιρτσώνη. Χρηματοδοτείται, επίσης, σε πολυετή βάση από το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και το Ινστιτούτο Αιγιακής Προϊστορίας, ενώ έλαβε ενίσχυση και από το National Geographic Society (πρόγραμμα για το νεολιθικό κρασί, με υπεύθυνη την Τάνια Βαλαμώτη) και το γαλλικό Εθνικό Γραφείο Έρευνας (Agence Nationale de la Recherche, πρόγραμμα Βαλκάνια 4000, με υπεύθυνη την Ζ. Τσιρτσώνη). Το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και ο Δήμος Καβάλας συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις εργασίες. Ο γενικός στόχος αυτού του προγράμματος είναι να ανασυστήσει το σύνολο της ιστορικής εξέλιξης της θέσης, φωτίζοντας τις χωρο-χρονικές συνέχειες και ασυνέχειες από την πρώτη ανθρώπινη εγκατάσταση ως τη σύγχρονη εποχή.

Χρήσιμες πληροφορίες

Ντικιλί Τας τομέας 6 ειδώλιο σε εστία - Φωτογραφία Αρχείο Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής

Φωτογραφία Αρχείο Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής

Διεύθυνση

Κρηνίδες, 64003 Καβάλα

Τηλέφωνο

Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας
+30 2510 222335

Για εκπαιδευτικές και επιστημονικού ενδιαφέροντος επισκέψεις, μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας.

Ιστοσελίδα

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Εισάγετε τη διεύθυνσή σας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων – UNESCO

Πανίσχυροι βασιλιάδες του αρχαιοελληνικού κόσμου, Ρωμαίοι στρατηγοί και χιλιάδες στρατιώτες, ο σημαντικότερος Απόστολος των πρωτοχριστιανικών χρόνων και η πρώτη...

Μάθετε περισσότερα
Φρούριο - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Ακρόπολη – Φρούριο

Στην κορυφή της παλιάς πόλης στέκεται επιβλητικό το Φρούριο, σήμα κατατεθέν και ένα από τα πιο συναρπαστικά αξιοθέατα της...

Μάθετε περισσότερα
Ιερό Βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Ιερό Προσκύνημα Βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας Φιλιππήσιας

Βρίσκεται στον Ζυγάκτη ποταμό, δυτικά των αρχαίων Φιλίππων, όπου κατά την διήγηση του Ευαγγελιστού Λουκά (Πραξ.κεφ.στ.11), συνοδού του Παύλου,...

Μάθετε περισσότερα
Δημαρχείο Καβάλας - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Δημαρχείο

Το μέγαρο όπου στεγάζεται σήμερα ο Δήμος Καβάλας αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της πόλης, με μια...

Μάθετε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο