Βραχογραφίες

ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ

Αρχική / Εξερεύνησε / Βραχογραφίες

ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ

φωτογραφία αρχείο Δημωφέλεια

Τα βραχογραφήματα έχουν εντοπισθεί σε υπαίθριες, οριζόντιες ασβεστολιθικές επιφάνειες, στη θέση «Προφήτης Ηλίας» ΝΑ του χωριού Φιλίππων του Δήμου Καβάλας. Με βάση τη διάταξή τους στον χώρο μπορούν να διακριθούν σε τρεις βασικές ενότητες: μία ενότητα στα βόρεια της επαρχιακής οδού Φιλίππων – Κρυονερίου και δύο στα νότια της οδού.

Σε όλες τις ενότητες παριστάνονται, με λεπτές χαράξεις, ζώα (σκύλοι, αλεπούδες, ελάφια, άλογα), όπλα (τόξα, βέλη, πελέκεις) και άλλα αφηρημένα χαράγματα. Οι πιο συχνές και χαρακτηριστικές παραστάσεις έχουν ως θέμα μια έφιππη, πολλές φορές οπλισμένη, μορφή (σκηνές κυνηγιού ή μάχης). Οι χαράξεις έχουν δημιουργηθεί με λεπτό, αιχμηρό εργαλείο. Συχνά πάνω στην ίδια επιφάνεια υπάρχουν πολλές παραστάσεις, με διαφορετικό προσανατολισμό, που αλληλεπικαλύπτονται. Το χαρακτηριστικό αυτό μαρτυρεί ότι τα βραχογραφήματα έχουν γίνει σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Παρόμοιας τεχνοτροπίας παραστάσεις έχουν εντοπισθεί επίσης στις παρυφές της μικρής κοιλάδας βορειοανατολικά του χωριού των Φιλίππων και κοντά στο χωριό Κρυονέρι. Η θέση ωστόσο «Προφήτης Ηλίας» είναι η πιο σημαντική, γιατί παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση και την καλύτερη διατήρηση των παραστάσεων. Σε άλλες θέσεις, τμήματα των βραχογραφιών έχουν καταστραφεί κυρίως από κυνηγούς θησαυρών.

Για τη χρονολόγηση των βραχογραφημάτων δε διαθέτουμε προς το παρόν ειδικά χρονολογικά στοιχεία. Με βάση τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά τους κρίνεται πολύ πιθανόν ότι καλύπτουν ένα ευρύτατο χρονολογικό φάσμα, από τους προϊστορικούς μέχρι τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Ακολουθώντας την επαρχιακή οδό προς το χωριό Φίλιπποι μπορείτε να περιηγηθείτε στις εντυπωσιακές προϊστορικές βραχογραφίες, που βρίσκονται 100 μέτρα από την είσοδο του οικισμού. Για να τις εντοπίσετε αναζητείστε τη χαμηλή ξύλινη περίφραξη που τους περιβάλει. Ρίχνοντας λίγο νερό στην επιφάνεια τους μπορείτε να διακρίνετε καλύτερα τα ανάγλυφα σχέδιά τους.

Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε τη διαδραστική παρουσίαση για τις βραχογραφίες που ετοίμασε η Γ΄ τάξη σε συνεργασία με τα παιδιά της Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Φιλίππων, στο πλαίσιο υλοποίησης των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Η διαδραστική παρουσίαση με τίτλο “Ανακαλύπτοντας τον “θησαυρό” των Φιλίππων” έχει σκοπό να δείξει την ομορφιά και την αξία των σημαντικών αυτών βραχογραφιών.

https://view.genial.ly/60b79d89fd64a50dc84b19db

Προσθήκη στο Trip Planner

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Εισάγετε τη διεύθυνσή σας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων – UNESCO

Πανίσχυροι βασιλιάδες του αρχαιοελληνικού κόσμου, Ρωμαίοι στρατηγοί και χιλιάδες στρατιώτες, ο σημαντικότερος Απόστολος των πρωτοχριστιανικών χρόνων και η πρώτη...

Μάθετε περισσότερα
Φρούριο - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Ακρόπολη – Φρούριο

Στην κορυφή της παλιάς πόλης στέκεται επιβλητικό το Φρούριο, σήμα κατατεθέν και ένα από τα πιο συναρπαστικά αξιοθέατα της...

Μάθετε περισσότερα
Ιερό Βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Ιερό Προσκύνημα Βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας Φιλιππήσιας

Βρίσκεται στον Ζυγάκτη ποταμό, δυτικά των αρχαίων Φιλίππων, όπου κατά την διήγηση του Ευαγγελιστού Λουκά (Πραξ.κεφ.στ.11), συνοδού του Παύλου,...

Μάθετε περισσότερα
Δημαρχείο Καβάλας - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Δημαρχείο

Το μέγαρο όπου στεγάζεται σήμερα ο Δήμος Καβάλας αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της πόλης, με μια...

Μάθετε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο