ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΕΣ

Αρχική / Εξερεύνησε / Καπναποθήκες

ΜΕΚΚΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ

Από τα μέσα του 19ου αιώνα και μέχρι τη δεκαετία του 1950 η Καβάλα είναι το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας και εξαγωγών καπνού στα Βαλκάνια. Στην πόλη συγκεντρώνονται ευρωπαϊκοί εμπορικοί οίκοι και προξενεία. Είναι η περίοδος της μεγάλης ακμής της, με μια λαμπερή αστική τάξη που βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με την Ευρώπη και κληροδοτεί στην πόλη μία κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα.
Ταυτόχρονα, δημιουργούνται θέσεις εργασίας για χιλιάδες καπνεργάτες, ενώ μεσίτες, πραγματογνώμονες καπνού, ναυτικοί πράκτορες, μαζί με τους εμπόρους και τους λοιπούς επαγγελματίες απαρτίζουν τη μεσαία τάξη. Στις αρχές του 20ου αιώνα η πόλη διέθετε εκατόν πενήντα ραφτάδικα, δέκα πολυτελείς αίθουσες κινηματογράφου, κέντρα διασκέδασης, καφενεία, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία. Η άρχουσα τάξη είχε τένις κλαμπ, το μενού της νυχτερινής ζωής περιλάμβανε ακόμα και παρισινά μπαλέτα, ενώ στη Μεγάλη Λέσχη της πόλης τον ρυθμό έδιναν οι χοροί και τα κεφάτα μπαλ μασκέ.
Μάρτυρες αυτής της εποχής είναι οι εντυπωσιακές κατοικίες των μεγάλων καπνεμπόρων και οι καπναποθήκες που σώζονται στο κέντρο της πόλης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο