Δημοτική Καπναποθήκη

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ

Αρχική / Εξερεύνησε / Καπναποθήκες / Δημοτική Καπναποθήκη

Δημοτική Καπναποθήκη

φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος

Η Δημοτική Καπναποθήκη είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες της πόλης. Στέγαζε την εταιρεία Kiazim Emin & Cie και κτίστηκε από τον επιχειρηματία και καπνέμπορο Kiazim Emin το 1910. Το κτίσμα έχει οθωμανική αρχιτεκτονική με τεχνοτροπία που είναι γνωστή ως οθωμανικός νεοκλασικισμός, με έντονη την επίδραση της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης. Το στηθαίο της στέγης είναι το πιο επιβλητικό τμήμα του κτιρίου, όπου ξεχωρίζουν τέσσερα στέμματα. Αφηρημένες παραστάσεις ανθέων, ήλιων και οικοσήμων διακοσμούν την ενδιαφέρουσα και μοναδική αυτή πρόσοψη.

Το 1970, ο Δήμος Καβάλας αγόρασε το κτίριο. Ο εσωτερικός ξύλινος σκελετός της καπναποθήκης έχει διατηρηθεί, η καπναποθήκη έχει επισκευαστεί και έτσι τονίστηκαν οι αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές αρετές του κτιρίου. Σήμερα χρησιμοποιείται ως πολυχώρος πολιτισμού, φιλοξενώντας μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, καθώς και εκδηλώσεις ποικίλου ενδιαφέροντος, όπως συναυλίες, συνέδρια, κ.ά.

Να σημειώσουμε επίσης ότι η Δημοτική Καπναποθήκη βρίσκεται στην πλατεία Καπνεργάτη. Εκεί βρίσκεται και το μνημείο του Καπνεργάτη, στο οποίο οφείλει το όνομά της η πλατεία. Το μνημείο είναι δημιουργία του Δημητρίου Αρμακόλα και τοποθετήθηκε στην πλατεία το 1986. Απεικονίζει πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν στο καπνεργατικό κίνημα, δύο άνδρες και μια γυναίκα, θέλοντας να δείξει και τη γυναικεία συμμετοχή στον αγώνα. Το δεύτερο έργο που θα συναντήσετε στην πλατεία, «τα χέρια», είναι ξεχωριστό γλυπτό το οποίο δείχνει τη δύναμη, την ταχύτητα και τη μαεστρία των χεριών του καπνεργάτη, συμβολίζοντας το μεροκάματο αλλά και την παραμονή στην εργασία.

Χρήσιμες πληροφορίες

Διεύθυνση

Κασσάνδρου και Αβέρωφ
Πλατεία Καπνεργάτη
65403 Καβάλα

Τηλέφωνο

+30 2510 222706

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Εισάγετε τη διεύθυνσή σας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καπναποθήκη Ρεζή - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Καπναποθήκη «Ρεζή»

Το τριώροφο αυτό συγκρότημα κτιρίων, με κλειστή διάταξη γύρω από μια εσωτερική αυλή, αποτελείται από τέσσερις πτέρυγες ορθογώνιας κάτοψης.

Μάθετε περισσότερα
Καπναποθήκη «ΜΠΑΣΤΕΡΛΗ ΚΙΟΛΗ ΧΟΤΖΑ» - φωτογραφία Ελένη Μεντεσίδου
Καπναποθήκη «ΜΠΑΣΤΕΡΛΗ ΚΙΟΛΗ ΧΟΤΖΑ»

Η τριώροφη καπναποθήκη, η οποία βρίσκεται πίσω από το παλαιό Υδραγωγείο (Καμάρες), ήταν ιδιοκτησία του Μπαστερλή Κιολή Χότζα.

Μάθετε περισσότερα
Καπναποθήκη Τοπάλ Μεμέτ Εφέντη - φωτογραφία Ελένη Μεντεσίδου
Καπναποθήκη «ΤΟΠΑΛ ΜΕΜΕΤ ΕΦΕΝΤΗ»

Η διώροφη καπναποθήκη, η οποία βρίσκεται πίσω από το παλαιό Υδραγωγείο της Καβάλας (Καμάρες), ήταν ιδιοκτησία του Τοπάλ Μεμέτ...

Μάθετε περισσότερα
Καπναποθήκες «SCHINAZI Bros» - φωτογραφία Ελένη Μεντεσίδου
Καπναποθήκες «SCHINAZI Bros»

Οι αδερφοί Morris και Solomon Schinasi εγκατέστησαν την εταιρεία τους τo 1905 στην Καβάλα και έκτισαν τις καπναποθήκες στην...

Μάθετε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο