Καπναποθήκες «SCHINAZI Bros»

Καπναποθήκες «SCHINAZI Bros»

Αρχική / Εξερεύνησε / Καπναποθήκες / Καπναποθήκες «SCHINAZI Bros»

Καπναποθήκες «SCHINAZI Bros»

φωτογραφία Ελένη Μεντεσίδου

Οι αδερφοί Morris και Solomon Schinasi εγκατέστησαν την εταιρεία τους τo 1905 στην Καβάλα και έκτισαν τις καπναποθήκες στην πλατεία Ελευθερίας. Πρόκειται για μεγάλο συγκρότημα καπναποθηκών και γραφείων της εταιρείας, τα οποία εικάζεται ότι σχεδιάστηκαν από τον διάσημο αρχιτέκτονα William Burnet Tuthill, όπως και τα γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη. Στο κτίριο των γραφείων στην οδό Ελευθερίας, ένα κομψό διώροφο μέγαρο σε στυλ Beaux Arts, σήμερα στεγάζεται υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Στα κτίρια μπορείτε να διακρίνετε την επωνυμία και το διακριτικό σήμα της εταιρείας.

Οι εν λόγω καπναποθήκες βρίσκονται στην πλατεία Μακέδου, ή πλατεία Millet, την πλέον αντιπροσωπευτική πλατεία της εποχής του καπνού, η οποία αποτελούσε την κεντρική πλατεία των καπνεργατικών συγκεντρώσεων και κινητοποιήσεων πριν και μετά την απελευθέρωση της Καβάλας το 1913. Μαζί με τις καπναποθήκες γύρω της και επί της οδού Ελευθερίας, στη δυτική της πλευρά, αποτελούν ένα μοναδικό βιομηχανικό αρχιτεκτονικό σύνολο.

Χρήσιμες πληροφορίες

Διεύθυνση

Ελευθερίας 2-8
65403 Καβάλα

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Εισάγετε τη διεύθυνσή σας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοτική καπναποθήκη - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Δημοτική Καπναποθήκη

Η Δημοτική Καπναποθήκη είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες της πόλης. Στέγαζε την εταιρεία Kiazim Emin & Cie και κτίστηκε...

Μάθετε περισσότερα
Καπναποθήκη Ρεζή - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Καπναποθήκη «Ρεζή»

Το τριώροφο αυτό συγκρότημα κτιρίων, με κλειστή διάταξη γύρω από μια εσωτερική αυλή, αποτελείται από τέσσερις πτέρυγες ορθογώνιας κάτοψης.

Μάθετε περισσότερα
Καπναποθήκη «ΜΠΑΣΤΕΡΛΗ ΚΙΟΛΗ ΧΟΤΖΑ» - φωτογραφία Ελένη Μεντεσίδου
Καπναποθήκη «ΜΠΑΣΤΕΡΛΗ ΚΙΟΛΗ ΧΟΤΖΑ»

Η τριώροφη καπναποθήκη, η οποία βρίσκεται πίσω από το παλαιό Υδραγωγείο (Καμάρες), ήταν ιδιοκτησία του Μπαστερλή Κιολή Χότζα.

Μάθετε περισσότερα
Καπναποθήκη Τοπάλ Μεμέτ Εφέντη - φωτογραφία Ελένη Μεντεσίδου
Καπναποθήκη «ΤΟΠΑΛ ΜΕΜΕΤ ΕΦΕΝΤΗ»

Η διώροφη καπναποθήκη, η οποία βρίσκεται πίσω από το παλαιό Υδραγωγείο της Καβάλας (Καμάρες), ήταν ιδιοκτησία του Τοπάλ Μεμέτ...

Μάθετε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο