Καπναποθήκη Ε.Ο.Κ.

ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ Ε.Ο.Κ.

Αρχική / Εξερεύνησε / Καπναποθήκες / Καπναποθήκη Ε.Ο.Κ.

Καπναποθήκη Εθνικού Οργανισμού Καπνού

Καπναποθήκη Ε.Ο.Κ (Μουσείο Καπνού) - φωτογραφία Αχιλλέας Σαββόπουλος

φωτογραφία Αχιλλέας Σαββόπουλος

Η Κεντρική Υπηρεσία του Εθνικού Οργανισμού Καπνού βρισκόταν στην Αθήνα και είχε τέσσερις περιφερειακές διευθύνσεις: στην Καβάλα, στο Βόλο, στο Αγρίνιο και στη Θεσσαλονίκη. Ο Ε.Ο.Κ. Καβάλας διατηρούσε ιδιόκτητες αποθήκες στην οδό Παλαιολόγου 4, σε οικόπεδο που αγόρασε από το Σουηδικό Μονοπώλιο και κτίστηκε το 1957-1958 (Α’ πτέρυγα) και 1960-1962 (Β’ πτέρυγα).

Σκοπός της ίδρυσης του Εθνικού Οργανισμού Καπνού ήταν η προστασία του Ελληνικού Καπνού και κυρίως των καπνοπαραγωγών. Ο ρόλος του ήταν παρεμβατικός: συγκέντρωνε και επεξεργαζόταν καπνά, κυρίως παλιών σοδειών, που δεν είχαν απορροφηθεί από τους καπνεμπόρους, προκειμένου να βοηθήσει τους καπνοπαραγωγούς. Επιπλέον, αξιολογούσε τα καπνά και όριζε τη χαμηλότερη δυνατή τιμή πώλησης, τη λεγόμενη τιμή παρέμβασης.

Το πενταόροφο βιομηχανικό κτίριο αποτελείται από δύο διαμερίσματα (κτίρια). Στο ισόγειο στεγάζονταν τα γραφεία του Οργανισμού, όπου απασχολούνταν γεωπόνοι, διοικητικό προσωπικό και καπνοτεχνίτες. Στον πρώτο όροφο βρίσκονταν οι αποθηκευτικοί χώροι, όπου τοποθετούσαν τα χωρικά και εμπορικά δέματα. Στον δεύτερο όροφο συναντούμε το διαμέρισμα του διευθυντή, ο οποίος διέμενε εκεί με την οικογένεια του. Τα υγραντήρια και οι πατητικές μηχανές λειτουργούσαν στον τρίτο όροφο. Στον τέταρτο όροφο βρίσκονταν δύο σαλόνια επεξεργασίας καπνού. Τέλος, στον πέμπτο όροφο υπήρχαν οι ιματιοθήκες, τα λουτρά και η αίθουσα εστίασης των καπνεργατών και καπνεργατριών.

Από το 2003, και μετά την κατάργηση του Ε.Ο.Κ., στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου το Μουσείο Καπνού Καβάλας και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες.

Χρήσιμες πληροφορίες

Διεύθυνση

Κων. Παλαιολόγου 4
65403 Καβάλα

Τηλέφωνο

+30 2510 223344

Fax

+30 2510 223351

Ιστοσελίδα

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Εισάγετε τη διεύθυνσή σας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοτική καπναποθήκη - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Δημοτική Καπναποθήκη

Η Δημοτική Καπναποθήκη είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες της πόλης. Στέγαζε την εταιρεία Kiazim Emin & Cie και κτίστηκε...

Μάθετε περισσότερα
Καπναποθήκη Ρεζή - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Καπναποθήκη «Ρεζή»

Το τριώροφο αυτό συγκρότημα κτιρίων, με κλειστή διάταξη γύρω από μια εσωτερική αυλή, αποτελείται από τέσσερις πτέρυγες ορθογώνιας κάτοψης.

Μάθετε περισσότερα
Καπναποθήκη «ΜΠΑΣΤΕΡΛΗ ΚΙΟΛΗ ΧΟΤΖΑ» - φωτογραφία Ελένη Μεντεσίδου
Καπναποθήκη «ΜΠΑΣΤΕΡΛΗ ΚΙΟΛΗ ΧΟΤΖΑ»

Η τριώροφη καπναποθήκη, η οποία βρίσκεται πίσω από το παλαιό Υδραγωγείο (Καμάρες), ήταν ιδιοκτησία του Μπαστερλή Κιολή Χότζα.

Μάθετε περισσότερα
Καπναποθήκη Τοπάλ Μεμέτ Εφέντη - φωτογραφία Ελένη Μεντεσίδου
Καπναποθήκη «ΤΟΠΑΛ ΜΕΜΕΤ ΕΦΕΝΤΗ»

Η διώροφη καπναποθήκη, η οποία βρίσκεται πίσω από το παλαιό Υδραγωγείο της Καβάλας (Καμάρες), ήταν ιδιοκτησία του Τοπάλ Μεμέτ...

Μάθετε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο