Η Κεντρική Υπηρεσία του Εθνικού Οργανισμού Καπνού βρισκόταν στην Αθήνα και είχε τέσσερις περιφερειακές διευθύνσεις: στην Καβάλα, στο Βόλο, στο Αγρίνιο και στη Θεσσαλονίκη. Ο Ε.Ο.Κ. Καβάλας διατηρούσε ιδιόκτητες αποθήκες στην οδό Παλαιολόγου 4, σε οικόπεδο που αγόρασε από το Σουηδικό Μονοπώλιο και κτίστηκε το 1957-1958 (Α’ πτέρυγα) και 1960-1962 (Β’ πτέρυγα).
Σκοπός της ίδρυσης του Εθνικού Οργανισμού Καπνού ήταν η προστασία του Ελληνικού Καπνού και κυρίως των καπνοπαραγωγών. Ο ρόλος του ήταν παρεμβατικός: συγκέντρωνε και επεξεργαζόταν καπνά, κυρίως παλιών σοδειών, που δεν είχαν απορροφηθεί από τους καπνεμπόρους, προκειμένου να βοηθήσει τους καπνοπαραγωγούς. Επιπλέον, αξιολογούσε τα καπνά και όριζε τη χαμηλότερη δυνατή τιμή πώλησης, τη λεγόμενη τιμή παρέμβασης.
Το πενταόροφο βιομηχανικό κτίριο αποτελείται από δύο διαμερίσματα (κτίρια). Στο ισόγειο στεγάζονταν τα γραφεία του Οργανισμού, όπου απασχολούνταν γεωπόνοι, διοικητικό προσωπικό και καπνοτεχνίτες. Στον πρώτο όροφο βρίσκονταν οι αποθηκευτικοί χώροι, όπου τοποθετούσαν τα χωρικά και εμπορικά δέματα. Στον δεύτερο όροφο συναντούμε το διαμέρισμα του διευθυντή, ο οποίος διέμενε εκεί με την οικογένεια του. Τα υγραντήρια και οι πατητικές μηχανές λειτουργούσαν στον τρίτο όροφο. Στον τέταρτο όροφο βρίσκονταν δύο σαλόνια επεξεργασίας καπνού. Τέλος, στον πέμπτο όροφο υπήρχαν οι ιματιοθήκες, τα λουτρά και η αίθουσα εστίασης των καπνεργατών και καπνεργατριών.
Από το 2003, και μετά την κατάργηση του Ε.Ο.Κ., στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου το Μουσείο Καπνού Καβάλας και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες.