Καπναποθήκη «ΤΣΙΜΙΝΟ ΑΑΡΩΝ»

ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ «ΤΣΙΜΙΝΟ ΑΑΡΩΝ»

Αρχική / Εξερεύνησε / Καπναποθήκες / Καπναποθήκη «Τσιμίνο Ααρών»

Καπναποθήκη «ΤΣΙΜΙΝΟ ΑΑΡΩΝ»

O Ααρών Ιακώβ Τσιμίνο, τα αρχικά του οποίου μπορείτε να διακρίνετε στο αέτωμα της καπναποθήκης της οδού Νυρεμβέργης 20, γεννήθηκε στην Καβάλα το 1888. Στην αρχή δούλεψε ως καπνεργάτης και ταυτόχρονα εργάστηκε ως εργολάβος στους Τούρκους μπέηδες κι αναλάμβανε το παστάλιασμα και τη δεματοποίηση των παραγωγικών καπνών.

Η αγάπη του για τα καπνά και η φιλία του με τον Τούρκο καπνέμπορo Οsman Kavala οδήγησαν στη συνεργασία τους μέχρι το 1922. Την επεξεργασία καπνού την έκαναν στην καπναποθήκη επί της οδού Λ. Κατσώνη.

Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, ο Ααρών Τσιμίνο συνέχισε το καπνεμπόριο με συνέταιρο τον Αυρήλιο Σταματιάδη, ιδρύοντας εταιρεία με την επωνυμία «Αυρήλιος Σταματιάδης και Ααρών Ιακώβ Τσιμίνο καπνά εις φύλλα». Μετά το Αμερικάνικο κραχ, η εταιρεία έπαψε να λειτουργεί (1934).

O Ααρών Τσιμίνο μαζί με τον γιο του Σαμπετάι έκαναν επεξεργασία καπνού στις καπναποθήκες επί της οδού Ολυμπιάδος και Καράνου, στην οδό Αμύντα και στις ιδιόκτητες καπναποθήκες πίσω από τις Καμάρες. Συνεταιρίστηκαν με τον Λεωνίδα Αντύπα, υποπρόξενο της Ολλανδίας, ιδρύοντας την εταιρεία «Ααρών Ι. Τσιμίνο και Σία». Η εταιρεία λόγω αλλαγής των συνθηκών του καπνεμπορίου είχε φθίνουσα πορεία, οπότε και έκλεισε το 1999.

Χρήσιμες πληροφορίες

Διεύθυνση

Νυρεμβέργης 20
65201 Καβάλα

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Εισάγετε τη διεύθυνσή σας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοτική καπναποθήκη - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Δημοτική Καπναποθήκη

Η Δημοτική Καπναποθήκη είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες της πόλης. Στέγαζε την εταιρεία Kiazim Emin & Cie και κτίστηκε...

Μάθετε περισσότερα
Καπναποθήκη Ρεζή - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Καπναποθήκη «Ρεζή»

Το τριώροφο αυτό συγκρότημα κτιρίων, με κλειστή διάταξη γύρω από μια εσωτερική αυλή, αποτελείται από τέσσερις πτέρυγες ορθογώνιας κάτοψης.

Μάθετε περισσότερα
Καπναποθήκη «ΜΠΑΣΤΕΡΛΗ ΚΙΟΛΗ ΧΟΤΖΑ» - φωτογραφία Ελένη Μεντεσίδου
Καπναποθήκη «ΜΠΑΣΤΕΡΛΗ ΚΙΟΛΗ ΧΟΤΖΑ»

Η τριώροφη καπναποθήκη, η οποία βρίσκεται πίσω από το παλαιό Υδραγωγείο (Καμάρες), ήταν ιδιοκτησία του Μπαστερλή Κιολή Χότζα.

Μάθετε περισσότερα
Καπναποθήκη Τοπάλ Μεμέτ Εφέντη - φωτογραφία Ελένη Μεντεσίδου
Καπναποθήκη «ΤΟΠΑΛ ΜΕΜΕΤ ΕΦΕΝΤΗ»

Η διώροφη καπναποθήκη, η οποία βρίσκεται πίσω από το παλαιό Υδραγωγείο της Καβάλας (Καμάρες), ήταν ιδιοκτησία του Τοπάλ Μεμέτ...

Μάθετε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο