Ιμαρέτ

ΙΜΑΡΕΤ

Ιμαρέτ

Φωτογραφία αρχείο Ιμαρέτ

Στις αρχές του 19ου αιώνα ο Μωχάμετ Άλη, ιδρυτής της τελευταίας Αιγυπτιακής δυναστείας, ίδρυσε στην γενέτειρά του Καβάλα το Ιμαρέτ, ένα θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό ίδρυμα. Μέχρι το 1902 λειτούργησε ως ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο, καθώς η εκπαίδευση των μουσουλμάνων μέχρι το 1846 ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τη θρησκεία.

Η λέξη «ιμαρέτ» προέρχεται από την αραβική λέξη imara που σημαίνει κατασκευή. Συγκεκριμένα προέρχεται από την Αραβική ρίζα AMR και αποδίδει τις λέξεις ΄amr (ζωή) και isti’mar (ανάπτυξη μίας περιοχής /τόπου). Ιμαρέτ (ή αλλιώς kulliye) ονομάζεται μια αστική μονάδα που αποτελείται από μια αγορά, ένα τζαμί και άλλα αγαθοεργά ιδρύματα. Στην τουρκική, ιμαρέτ ονομάζονται, επίσης, και οι κουζίνες του ιδρύματος, που προσφέρουν φαγητό στους φτωχούς. Η ουσία του ιμαρέτ είναι η ίδια η ζωή και το αποτέλεσμά του είναι η εδραίωση και η ανάπτυξη. Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν και οι Μουσουλμάνοι: “Ιμαρέτ είναι η καρδιά της ανάπτυξης του Ισλάμ, γύρω από το οποίο ανθίζει ο πολιτισμός”.

Περιλαμβάνει συνολικά δύο μεντρεσέδες (ιεροδιδασκαλεία), δύο dershane-μεστζίτ (μεγάλες θολωτές αίθουσες για προσευχή), ένα μεκτέμπ (σχολείο βασικής εκπαίδευσης για αγόρια), ένα ιμαρέτ (κουζίνα-πτωχοκομείο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος) και τα γραφεία της διεύθυνσης.

Από τα τέλη του 1922 οι χώροι του Ιμαρέτ χρησιμοποιήθηκαν για τη στέγαση των προσφύγων. Μεταγενέστερα λειτούργησε ως μουσείο, καφετέρια και εστιατόριο. Το 2001 παραχωρήθηκε από το αιγυπτιακό δημόσιο σε ιδιώτη για την πλήρη αποκατάσταση και μετατροπή του σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τους κοινόχρηστους χώρους του μνημείου, συμμετέχοντας σε μία από τις ξεναγήσεις διάρκειας 45’, που πραγματοποιούνται καθημερινά, εκτός Τρίτης και Τετάρτης.

Χρήσιμες πληροφορίες

Διεύθυνση

Θεοδώρου Πουλίδου 30 – 32
65201 Καβάλα

Τηλέφωνο

+30 2510 620151

Fax

+30 2510 620151

Ιστοσελίδα

Ξεναγήσεις

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται καθημερινά εκτός Τρίτης και Τετάρτης, στις 11:00 και 12:00.
Κάθε ξενάγηση ξεκινά κάθε ώρα και διαρκεί περίπου 45 λεπτά.
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 12 ευρώ και 6 ευρώ (για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ)

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Εισάγετε τη διεύθυνσή σας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καμάρες - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Καμάρες – Υδραγωγείο

Το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της Καβάλας είναι το μεγάλο τοξωτό Υδραγωγείο, γνωστό με το όνομα «Καμάρες», μήκους 270μ. και...

Μάθετε περισσότερα
Παλιά Μουσική (Χαλίλ Μπέη) - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Παλιά Μουσική (Τζαμί Χαλίλ Μπέη)

Το τζαμί του Χαλίλ Μπέη βρίσκεται στο κέντρο της χερσονήσου, κοντά στο κάστρο και πάνω σε δρόμους που οδηγούν...

Μάθετε περισσότερα
Οικία Μωχάμετ Άλη Ερευνητικό Κέντρο MOHA - φωτογραφία Ηρακλής Μήλας
Οικία Μωχάμετ Άλη

Στην πλατεία του Μωχάμετ Άλη (1769-1849), που βρίσκεται στη χερσόνησο της Παναγίας στην Παλιά Πόλη της Καβάλας, υπάρχει το...

Μάθετε περισσότερα
Παράλιο τείχος - φωτογραφία Αχιλλέας Σαββόπουλος
Παράλιο τείχος

Τα ισχυρά τείχη της θασιακής αποικίας κατασκευάστηκαν, πιθανότατα, στις αρχές του 7ου π.Χ. αιώνα.

Μάθετε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο