Μονοπάτι Καβάλα – Παλιά Καβάλα «Ο Δρόμος του Νερού»

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΑΒΑΛΑ – ΠΑΛΙΑ ΚΑΒΑΛΑ «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ»

Αρχική / Απόλαυσε / Διαδρομές στη φύση / Μονοπάτι Καβάλα – Παλιά Καβάλα «Ο Δρόμος του Νερού»

Μονοπάτι Καβάλα – Παλιά Καβάλα «Ο Δρόμος του Νερού»

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μονοπάτια της Καβάλας, όχι μόνο λόγω της αισθητικής του αξίας, αλλά κυρίως της ιστορικής και πολιτιστικής.

Φωτογραφία ΕΟΣ Καβάλας.

Η διαδρομή χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο μισό, με μήκος 5 χιλιόμετρα, ξεκινάει από την Καβάλα και φτάνει μέχρι τη «Μάνα του Νερού», στην τοποθεσία «Τρία Καραγάτσια». Το δεύτερο μισό, με μήκος 5.5 χιλιόμετρα, συνεχίζει μέχρι το χωριό της Παλιάς Καβάλας.

Το πρώτο τμήμα ακολουθεί τον δρόμο που ακολουθούσε και το νερό για να υδροδοτήσει την πόλη στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Το μονοπάτι περνάει από 5 πέτρινα γεφύρια και ελίσσεται πάνω στο παλιό σκεπασμένο αυλάκι, όπου το νερό κυλούσε για να καταλήξει στο εντυπωσιακό υδραγωγείο, τις «Καμάρες», στην Καβάλα.

Οδηγίες

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας περιγράφει τη διαδρομή ως εξής:

Η διαδρομή ξεκινάει από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, στο τέρμα της οδού 13ης Σεπτεμβρίου.

Η αρχή της είναι ένας στενός χωματόδρομος, ο οποίος περνά μέσα από κτήματα και αγροικίες, και μετατρέπεται γρήγορα σε φαρδύ μονοπάτι. Αφού περάσετε την πρώτη γέφυρα – στο πλάι της υπάρχει βρύση απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε νερό – αφήνετε τα τελευταία σπίτια και βρίσκετε το πρώτο λιθόστρωτο τμήμα του μονοπατιού. Από εδώ και για αρκετή ώρα θα σας συνοδεύει η όμορφη θέα προς το Περιγιάλι.

Στη συνέχεια το μονοπάτι στενεύει, περνάει μέσα από πεύκα, και φτάνει σε ένα χαρακτηριστικό πέτρινο γεφύρι, σε απόσταση 2 χιλιόμετρα από την αφετηρία.
Συνεχίζετε σε χωματόδρομο, ο οποίος ανοίχτηκε για τις ανάγκες της κατασκευής της Εγνατίας οδού και σας οδηγεί στη μεγάλη χαραδρογέφυρα του αυτοκινητόδρομου. Καθώς περνάτε από κάτω, το εντυπωσιακό της μέγεθος προκαλεί δέος και θαυμασμό. Θαυμασμό όμως θα νιώσετε και για το μεγαλύτερο και ομορφότερο παλιό πέτρινο γεφύρι της διαδρομής, το οποίο γειτονεύει με τη σύγχρονη γέφυρα. Έχει τρία τόξα, με το κεντρικό του σε δύο σειρές λόγω του μεγάλου βάθους της χαράδρας.

Από την πηγή σας χωρίζουν 2 χιλιόμετρα. Το λιθόστρωτο μονοπάτι, χωρίς άλλες σύγχρονες παρεμβάσεις, περνάει ένα ακόμα γεφύρι, κι ανηφορίζει σε μια εντυπωσιακή πορεία δίπλα σε ρέμα με πυκνή βλάστηση. Το νερό έχει έντονη παρουσία, καθώς σε αρκετά σημεία οι πλάκες που σκέπαζαν το αυλάκι έχουν μετακινηθεί και το αφήνουν να τρέχει ελεύθερο πάνω στο μονοπάτι. Τα τελευταία μέτρα μέχρι τη «Μάνα του νερού» είναι αρκετά ανηφορικά, αλλά το δροσερό νερό της απαλύνει την κούραση της προσπάθειας. Μέχρι το σημείο αυτό απαιτείται πορεία 2 περίπου ωρών.

Από εδώ και πέρα, για να συνεχίσετε προς το χωριό της Παλιάς Καβάλας, θα πρέπει να ακολουθήσετε την περίφραξη του κτήματος που υπάρχει μπροστά από την πηγή. Η διαδρομή δεν είναι ευδιάκριτη, τόσο λόγω έλλειψης σήμανσης, όσο και λόγω διέλευσης ζώων που δημιουργούν άλλα μονοπάτια. Με κατεύθυνση βορειοδυτική, περνώντας ανάμεσα σε εγκαταλειμμένα χωράφια, ανηφορίζετε για να καταλήξετε σε χωματόδρομο. Τον ακολουθείτε προς τα δεξιά για δέκα λεπτά (περίπου 500 μέτρα) και έπειτα στρίβετε αριστερά, για να μπείτε στο μονοπάτι προς το χωριό.

Καθαρό πια και ευδιάκριτο, το μονοπάτι, «τραβερσάρει» την πλαγιά, ενώ η θέα προς τον κάμπο των Φιλίππων και το Παγγαίο εκτείνεται μαγευτική. Στο τέλος της τραβέρσας κατηφορίζετε προς την Παλιά Καβάλα που αρχίζει να διακρίνεται χαμηλότερα. Περνάτε μερικά αναξιοποίητα χωράφια, καταλήγετε γρήγορα σε ένα χωματόδρομο με βρύση και πλάτανο, και κατεβαίνετε προς το ρέμα, το οποίο διασχίζεται από μια μικρή γέφυρα. Η τελική ανηφόρα σας οδηγεί στα πρώτα σπίτια και στον κεντρικό δρόμο του χωριού.

Προσθήκη στο Trip Planner

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικό Μονοπάτι Παλιάς Καβάλας - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Περιβαλλοντικό Μονοπάτι Παλιάς Καβάλας

Μια από τις πιο όμορφες περιπατητικές διαδρομές, που αξίζει να γνωρίσετε από κοντά, είναι το περιβαλλοντικό μονοπάτι της Παλιάς...

Μάθετε περισσότερα
Περιαστικό δάσος - Φωτογραφία ΕΟΣ Καβάλας
Το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Τα περιαστικά δάση, πέρα από την αισθητική και την περιβαλλοντική τους ωφέλεια στις αστικές περιοχές, προσφέρουν στους κατοίκους των...

Μάθετε περισσότερα
Via Egnatia - Φωτογραφία ΕΟΣ Καβάλας
Αρχαία Εγνατία Οδός

Η πόλη της Καβάλας έχει την τύχη να διατηρεί στις παρυφές της ένα μεγάλο τμήμα από την αρχαία Εγνατία...

Μάθετε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο