Το περιαστικό δάσος της Καβάλας

ΤΟ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρχική / Απόλαυσε / Διαδρομές στη φύση / Το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Φωτογραφία ΕΟΣ Καβάλας.

Τα περιαστικά δάση, πέρα από την αισθητική και την περιβαλλοντική τους ωφέλεια στις αστικές περιοχές, προσφέρουν στους κατοίκους των πόλεων τη δυνατότητα της εύκολης και γρήγορης πρόσβασης σε χώρους άθλησης και εκτόνωσης. Στην Καβάλα, ένα ανάλογο δάσος περιβάλλει την πόλη από τη βόρεια πλευρά της. Εκτείνεται από τον Άγιο Σίλα και το Κωνστάντιο Οικοτροφείο, μέχρι την περιοχή της Χωράφας και του Αγίου Αθανασίου.

Οδηγίες

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας περιγράφει τις διαδρομές ως εξής:

Ξεκινώντας από το κέντρο της πόλης, ανεβαίνοντας για τον Άγιο Σίλα από την οδό 7ης Μεραρχίας, λίγο μετά την έξοδο της πόλης μπορείτε να αφήσετε το όχημά σας σε ένα από τα δύο πάρκινγκ με τις βρύσες που υπάρχουν στα δεξιά. Στην περιοχή αυτή το δασαρχείο Καβάλας έχει κατασκευάσει ένα εκτενές δίκτυο περιηγητικών μονοπατιών 3,5 χλμ. Εκεί μπορείτε να περιηγηθείτε μέσα στο πευκοδάσος, επιλέγοντας και εξερευνώντας διαφορετικές διαδρομές. Σε όλο το μήκος των διαδρομών θα βρείτε κιόσκια, παγκάκια, βρύσες και γεφυράκια.

Στο κεντρικό τμήμα του περιαστικού δάσους υπάρχει η γνωστότερη διαδρομή της περιοχής, η οποία οδηγεί από τον περιφερειακό δρόμο στο ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα και στη συνέχεια στη θέση «Σταυρός», σε ύψος 328 μέτρων. Η διαδρομή έχει μήκος 1.050 μέτρα, και, καθώς περνά πάνω από απόκρημνες θέσεις και εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, προσφέρει μοναδική θέα. Η αποκορύφωση της πορείας βρίσκεται στο τέρμα της, τον Σταυρό, που παραμένει το καλύτερο σημείο για να θαυμάσει κανείς όλη την πόλη της Καβάλας και τη Θάσο.

Ένα δεύτερο μονοπάτι, στο ίδιο τμήμα, ξεκινάει από το χωματόδρομο λίγο πάνω από το «Σανατόριο». Η αρχή του εντοπίζεται εύκολα από τη μεταλλική πράσινη καμάρα που έχει τοποθετηθεί στο σημείο αυτό. Το μονοπάτι ελίσσεται ανάμεσα στην τυπική βλάστηση της περιοχής για να καταλήξει στο χωματόδρομο που οδηγεί από το Σανατόριο στο Σταυρό. Συνδυάζοντας τα δύο αυτά μονοπάτια με τους πολλούς χωματόδρομους της περιοχής, μπορείτε να συνθέσετε πολλές διαφορετικές διαδρομές.

Προσθήκη στο Trip Planner

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικό Μονοπάτι Παλιάς Καβάλας - φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος
Περιβαλλοντικό Μονοπάτι Παλιάς Καβάλας

Μια από τις πιο όμορφες περιπατητικές διαδρομές, που αξίζει να γνωρίσετε από κοντά, είναι το περιβαλλοντικό μονοπάτι της Παλιάς...

Μάθετε περισσότερα
Δρόμος του νερού - Φωτογραφία ΕΟΣ Καβάλας
Μονοπάτι Καβάλα – Παλιά Καβάλα «Ο Δρόμος του Νερού»

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μονοπάτια της Καβάλας, όχι μόνο λόγω της αισθητικής του αξίας, αλλά κυρίως της...

Μάθετε περισσότερα
Via Egnatia - Φωτογραφία ΕΟΣ Καβάλας
Αρχαία Εγνατία Οδός

Η πόλη της Καβάλας έχει την τύχη να διατηρεί στις παρυφές της ένα μεγάλο τμήμα από την αρχαία Εγνατία...

Μάθετε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο