Περιβαλλοντικό Μονοπάτι Παλιάς Καβάλας

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΑΛΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρχική / Απόλαυσε / Διαδρομές στη φύση / Περιβαλλοντικό Μονοπάτι Παλιάς Καβάλας

Περιβαλλοντικό Μονοπάτι Παλιάς Καβάλας

Μια από τις πιο όμορφες περιπατητικές διαδρομές, που αξίζει να γνωρίσετε από κοντά, είναι το περιβαλλοντικό μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας. Βρίσκεται κατά μήκος του ρέματος του χωριού και καλύπτει μια διαδρομή 3 χλμ. περίπου, δίπλα ακριβώς από το δρόμο Ζυγού – Παλιάς Καβάλας.

φωτογραφία Γιάννης Γιαννέλος

Πρόκειται για μια τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλους, όπου θα ανακαλύψετε τις κρυμμένες ομορφιές της φύσης, θα απολαύσετε τη φυσική σκιά των αιωνόβιων πλατανιών, θα δροσιστείτε από τα κρυστάλλινα νερά των πηγών και θα μαγευτείτε από την άγρια ομορφιά ενός πλατανώνα, μοναδικού για την περιοχή. Θα θαυμάσετε την ιδιαίτερη χλωρίδα, θα δείτε κληματσίδες να αιωρούνται και κισσούς να φιδοσέρνονται επάνω στους κορμούς των πλατανιών, δίνοντας σας την εντύπωση ότι βρίσκεστε μέσα σε μια μικρή ζούγκλα.

Θα συναντήσετε στην πορεία του μονοπατιού έναν εξαιρετικά αναστηλωμένο νερόμυλο, τον οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε σε συνεννόηση με τον Σύλλογο της Παλιάς Καβάλας για να γνωρίσετε τον παραδοσιακό τρόπο άλεσης. Θα δείτε επίσης μια νεροτριβή ή αλλιώς «ντουλάπι», όπως το αποκαλούσαν οι ντόπιοι, όπου έπλεναν τις κάπες και τα χαλιά τους. Θα αντικρίσετε επίσης απόκρημνα βράχια και μικρές σπηλιές.

Αυτό όμως που δικαίως θα σας εντυπωσιάσει, είναι ο μοναδικός καταρράκτης. Δεν χρειάζεται να τον ψάξετε, καθώς προδίδεται από το κελάρυσμα του νερού που αντηχεί από μακριά. Ο καταρράκτης, ο οποίος πέφτει από ύψος δέκα μέτρων περίπου, χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Τα ορμητικά νερά του, έχουν λαξεύσει τον βράχο και δημιουργούν έτσι δύο εντυπωσιακές βάθρες με κρυστάλλινα νερά, στις οποίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να βουτήξετε άφοβα!

Οδηγίες

Στην εθνική οδό Καβάλας – Δράμας, στη διασταύρωση του στρατιωτικού αεροδρομίου στον Αμυγδαλεώνα στρίβετε προς την κατεύθυνση του βουνού (προς Παλιά Καβάλα). Μετά από 4 χιλιόμετρα συναντάτε τη διασταύρωση Ζυγού – Παλιάς Καβάλας και στρίβετε δεξιά προς Παλιά Καβάλα. Περίπου 300 μέτρα μετά, στα δεξιά σας, υπάρχει μια χωμάτινη παράκαμψη ενός χιλιομέτρου που οδηγεί στο παλιό λατομείο. Αφού φτάσετε στο λατομείο, ακολουθείτε τον χωματόδρομο αριστερά του, που ανεβαίνει και οδηγεί μετά από λίγα μέτρα στη δυτική είσοδο του μονοπατιού. Η ανατολική είσοδος του μονοπατιού είναι πιο εύκολα προσβάσιμη. Στην είσοδο του οικισμού της Παλιάς Καβάλας, δεξιά από την ταβέρνα Ζαφείρης, υπάρχει ένας χωμάτινος και κατηφορικός πεζόδρομος που οδηγεί πολύ σύντομα στην είσοδο του μονοπατιού.

Προσθήκη στο Trip Planner

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δρόμος του νερού - Φωτογραφία ΕΟΣ Καβάλας
Μονοπάτι Καβάλα – Παλιά Καβάλα «Ο Δρόμος του Νερού»

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μονοπάτια της Καβάλας, όχι μόνο λόγω της αισθητικής του αξίας, αλλά κυρίως της...

Μάθετε περισσότερα
Περιαστικό δάσος - Φωτογραφία ΕΟΣ Καβάλας
Το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Τα περιαστικά δάση, πέρα από την αισθητική και την περιβαλλοντική τους ωφέλεια στις αστικές περιοχές, προσφέρουν στους κατοίκους των...

Μάθετε περισσότερα
Via Egnatia - Φωτογραφία ΕΟΣ Καβάλας
Αρχαία Εγνατία Οδός

Η πόλη της Καβάλας έχει την τύχη να διατηρεί στις παρυφές της ένα μεγάλο τμήμα από την αρχαία Εγνατία...

Μάθετε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο