Έθιμο των «Αράπηδων»

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ

Έθιμο των «Αράπηδων»

Το πανάρχαιο έθιμο αναβιώνει στις 6 Ιανουαρίου, στη Νικήσιανη του Δήμου Παγγαίου. Μας παραπέμπει ευθέως στις λατρευτικές συνήθειες που επικρατούσαν στο Παγγαίο. Συμβολίζει τη μάχη της ζωής και του θανάτου, τη γονιμότητα και την έναρξη μιας νέας εποχής.

Φωτογραφία Artware.

Οι Αράπηδες, ντυμένοι με προβιές και ζωσμένοι με «τα τσάνια», χωρίζονται σε δύο ομάδες, με δύο αρχηγούς να τους οδηγούν, και βγαίνουν στα σοκάκια του χωριού. Το βήμα τους είναι αργό και επιβλητικό προκαλώντας εκκωφαντικό θόρυβο, για να ξορκίσουν το κακό και να φέρουν το αισιόδοξο μήνυμα της ζωής. Οι δύο ομάδες ενώνονται στο χώρο που κορυφώνεται το έθιμο, όπου και τους περιμένει ο κόσμος. Οι δύο αρχηγοί παλεύουν, μέχρι την τελική πτώση του ενός. Ακολουθεί μυσταγωγία γύρω από τον πεσμένο αρχηγό και ολοκληρώνεται με την ανάστασή του. Χαρούμενοι όλοι βγάζουν τις «μπαρμπότες», αποκαλύπτοντας τα πρόσωπά τους και στήνουν έναν ξέφρενο κυκλικό χορό.

Σύμφωνα με την παράδοση η πτώση του Αράπη συμβολίζει τον θάνατο του Διονύσου από τους Τιτάνες και την αδράνεια της φύσης κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ η έγερσή του, την ανάσταση του Διονύσου από τον Δία και το ξύπνημα της φύσης με τον ερχομό της άνοιξης.

Η αναβίωση και διάσωση του εθίμου του «Αράπηδων» γίνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νικήσιανης «Αράπης». Το έθιμο παραδοσιακά κορυφωνόταν στις 7 Ιανουαρίου. Πρακτικοί λόγοι, όμως, επέβαλαν τη μετάθεσή του στις 6 Ιανουαρίου.

Χρήσιμες πληροφορίες

Τηλέφωνο

Πολιτιστικός Σύλλογος Νικήσιανης «Αράπης»
Αναστάσιος Τσατσακούλης

+30 6944 449662

Προσθήκη στο Trip Planner

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Εισάγετε τη διεύθυνσή σας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθαρά Δευτέρα στο πάρκο Φαλήρου - Φωτογραφία Artware
Καθαρά Δευτέρα

Διεξάγεται από το 1984 κάθε Καθαρά Δευτέρα, διαρκεί περίπου 8 ώρες και ο χώρος διεξαγωγής της είναι κάθε χρόνο...

Μάθετε περισσότερα
Έθιμο «Σάγια» - φωτογραφία Θόδωρος Παπαδόπουλος
Έθιμο «Σάγια»

Το έθιμο προέρχεται από το Γκέλβερι της Καππαδοκίας και έχει σκοπό να καλωσορίσει τη νέα χρονιά. Γιορτάζεται κάθε χρόνο...

Μάθετε περισσότερα
Ποντιακός Γάμος - Φωτογραφία αρχείο Δημωφέλεια
Αναπαράσταση Ποντιακού Γάμου

Μία εκδήλωση που διεξάγεται ασταμάτητα από το 1976 την ημέρα εορτής του Αποστόλου Θωμά στην κεντρική πλατεία στο Ζυγός...

Μάθετε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο