Έθιμο «Σάγια»

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ

Έθιμο «Σάγια»

Το έθιμο προέρχεται από το Γκέλβερι της Καππαδοκίας και έχει σκοπό να καλωσορίσει τη νέα χρονιά. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανείων, στη Νέα Καρβάλη.

φωτογραφία jti-rhodope.eu

Από το ξημέρωμα, οι πιστοί πήγαιναν στην εκκλησία κι έπαιρναν τον αγιασμό, τον οποίο έφερναν στα σπίτια τους για να ραντίσουν τα ζώα, τους κήπους και τα χωράφια. Έπειτα, κάποια παιδιά σχημάτιζαν ομάδες για να πουν τα κάλαντα των Θεοφανείων και άλλα μεταμορφώνονταν σε «σάγια». Διάλεγαν ένα μεγάλο εσώρουχο, μέσα στο οποίο μπορούσαν να βυθιστούν μέχρι το λαιμό. Το κεφάλι μόνο έμενε απ’ έξω. Μ’ ένα ζευγάρι κέρατα στο μέτωπο, μια μεγάλη σειρά από βόλους και κουδουνάκια, δεμένα σ’ αυτό το ιδιόρρυθμο ένδυμα, πήγαιναν στα Ελληνικά σπίτια και φώναζαν με δύναμη: «Ήρθε η σάγια, την άκουσες;»

Στις μέρες μας, οι πιστοί ανάβουν μία μεγάλη φωτιά το βράδυ στο κεντρικότερο σημείο του οικισμού και πιασμένοι χέρι-χέρι χορεύουν και τραγουδούν γύρω από τη φωτιά, για να διώξουν τα κακά πνεύματα στα έγκατα της γης. Πριν το άναμμα της φωτιάς, ψάλλουν όλοι μαζί τα κάλαντα του τόπου καταγωγής τους για τα Θεοφάνεια. Επειδή η παραμονή των Θεοφανείων είναι ημέρα νηστείας, τα εδέσματα που προσφέρονται είναι φακές, φασόλια τουρσί και το «χοσάφτι», δηλαδή κομπόστες από σταφίδες, δαμάσκηνα ή βερίκοκα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Τηλέφωνο

Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης

+30 2510 316192

Προσθήκη στο Trip Planner

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Εισάγετε τη διεύθυνσή σας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθαρά Δευτέρα στο πάρκο Φαλήρου - Φωτογραφία Artware
Καθαρά Δευτέρα

Διεξάγεται από το 1984 κάθε Καθαρά Δευτέρα, διαρκεί περίπου 8 ώρες και ο χώρος διεξαγωγής της είναι κάθε χρόνο...

Μάθετε περισσότερα
Έθιμο Αράπηδων - φωτογραφία από emtgreece.com
Έθιμο των «Αράπηδων»

Το πανάρχαιο έθιμο αναβιώνει στις 6 Ιανουαρίου, στη Νικήσιανη του Δήμου Παγγαίου. Μας παραπέμπει ευθέως στις λατρευτικές συνήθειες που...

Μάθετε περισσότερα
Ποντιακός Γάμος - Φωτογραφία αρχείο Δημωφέλεια
Αναπαράσταση Ποντιακού Γάμου

Μία εκδήλωση που διεξάγεται ασταμάτητα από το 1976 την ημέρα εορτής του Αποστόλου Θωμά στην κεντρική πλατεία στο Ζυγός...

Μάθετε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο