Νέστος

ΝΕΣΤΟΣ

Νέστος, το καταφύγιο της άγριας ζωής

Λιμνοθάλασσες, καταπράσινες όχθες, άγρια ζώα και πτηνά, σπηλιές και βράχια είναι μερικά μόνο από τα θαύματα της φύσης που θα συναντήσετε στην περιοχή του Νέστου.

Φωτογραφία Αρχείο Δημωφέλεια.

Στον Δήμο Νέστου, περίπου 28χλμ. ανατολικά από την Καβάλα, βρίσκεται η Χρυσούπολη, η διοικητική έδρα του σημερινού δήμου, χτισμένη στη μέση ενός ιδιαίτερα εύφορου κάμπου τον οποίο διασχίζει ο ποταμός Νέστος. Μία πόλη σύγχρονη, με πλούσια βλάστηση, λόγω του ότι βρίσκεται δίπλα στο σύμπλεγμα των λιμνών του Νέστου. Ο ορεινός όγκος, οι ακτές σε συνδυασμό με την πεδινή ζώνη, συνθέτουν έναν μοναδικής ομορφιάς προορισμό.

Δραστηριότητες

Rafting στον ποταμό Νέστο. Ένα ποτάμι-δότης ζωής, που σε όλη τη διαδρομή του μέχρι τις εκβολές του στο Αιγαίο δημιουργεί προϋποθέσεις ζωής και δίνει χρώμα σε όλες τις παραποτάμιες περιοχές της αέναης πορείας του, δημιουργώντας μαγευτικές εικόνες.

Περπάτημα στο παραποτάμιο δάσος και παρατήρηση πουλιών.

Δοκιμάστε να κατεβείτε τον Νέστο με kanoe-cayak! Επισκεφθείτε το χωριό Τοξότες από όπου ξεκινούν οι εξορμήσεις και ζήστε μια μοναδική εμπειρία μέσα στη φύση.

Αξίζει να επισκεφθείτε

Το Δέλτα του Νέστου, το οποίο βρίσκεται νοτιοανατολικά της Χρυσούπολης και σμίγει με τη θάλασσα. Οι καταπράσινες όχθες, η γαλάζια θάλασσα και οι σχηματισμοί των ρευμάτων είναι ένα μοναδικό σκηνικό, στο οποίο η φύση δείχνει να εξάντλησε κάθε μεράκι και φαντασία της. Το Δέλτα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ελλάδας και της Ευρώπης, καθώς και παγκόσμιο σταθμό των αποδημητικών πτηνών. Τμήμα του προστατεύεται από την Συνθήκη Ramsar και το Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000.

Στα ορεινά όρια της Π.Ε. Καβάλας με την Π.Ε. Ξάνθης βρίσκεται το Αισθητικό Δάσος των Στενών του ποταμού Νέστου, προστατευόμενη περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα και πανίδα, η οποία περιλαμβάνεται στις «περιοχές ειδικής προστασίας». Στη μοναδική αυτή διαδρομή των 22χλμ. συναντά κανείς πυκνά δέντρα, σπηλιές στα βράχια, παραλίες με άμμο και άγρια ζώα.

Την περίφημη «αμμόγλωσσα» της Κεραμωτής, χερσόνησος που εισχωρεί στη θάλασσα και θυμίζει εξωτικό προορισμό.

Τις παραλίες του Τιμαριού και του Αγιάσματος.

Τα σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος: Το μοναστήρι του Σωτήρος στη Μονή Νικητών, την εκκλησία του Ιωάννη Προδρόμου στο Δύσβατο, το εκκλησάκι της Παναγίας στη Λεκάνη.

Τους νερόμυλους στον Διπόταμο.

Τα μουσεία: Το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης του Δήμου, το Λαογραφικό Αγροτικό Μουσείο «Λαζαρίδη» στην Πετροπηγή και το Λαογραφικό Μουσείο Λεκάνης.

Αξίζει να γευτείτε

Τα τοπικά προϊόντα: ακτινίδια, σπαράγγια, καρπούζια, φασόλια, πατάτες Λεκάνης και κτηνοτροφικά προϊόντα, φημισμένα και στο εξωτερικό για την ποιότητά τους.

Χρήσιμες πληροφορίες

Πώς μπορείτε να φτάσετε: Είτε αεροπορικώς από τα αεροδρόμια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, είτε οδικώς.

Διεύθυνση

Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου
Κεραμωτή, 64011 Καβάλα

Τηλέφωνο

+30 25910 51831

Διεύθυνση

Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών Παραποτάμιου Δάσους Νέστου
Νέα Καρυά, 64200 Καβάλα

Επισκέψιμο μόνο κατόπιν συνεννόησης
Είσοδος ελεύθερη

Τηλέφωνο

+30 2510 461807

Ιστοσελίδα

Δήμος Νέστου
www.nestos.gr

Ιστοσελίδα

Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας- Ισμαρίδας (Φ.Δ.)
www.fd-nestosvistonis.gr

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Εισάγετε τη διεύθυνσή σας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέτρινο γεφύρι στο όρος Παγγαίο - Φωτογραφία Ηρακλής Μήλας
Παγγαίο

Ορεινά χωριά, τρεχούμενα νερά, βυζαντινά μοναστήρια, μύθοι, ιστορία, ομορφιά, το Παγγαίο με τα γύρω χωριά του είναι ένας ιδανικός...

Μάθετε περισσότερα
Βαθύ - Φωτογραφία Artware
Θάσος

Με κρυστάλλινα νερά, χρυσές αμμουδιές, πεύκα που φτάνουν ως τις ακτές, πυκνό δάσος και ελαιόδεντρα, αρχαία μνημεία και παραδοσιακά...

Μάθετε περισσότερα
Πηγές Αγίας Βαρβάρας - φωτογραφία αρχείο Π.Ε. Δράμας
Δράμα

Η περιοχή της Δράμας αποτελεί έναν αυθεντικό παράδεισο που αναδεικνύεται σε ιδανικό προορισμό για ημερήσιες αποδράσεις.

Μάθετε περισσότερα
Ξάνθη - φωτογραφία cityofxanthi.gr
Ξάνθη

Στα ανατολικά της Καβάλας, σε απόσταση 53χλμ., βρίσκεται η Ξάνθη, μια ζωντανή κυψέλη δημιουργικότητας, έμπνευσης και διασκέδασης.

Μάθετε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο