Η Καβάλα διαθέτει εσωτερικές πίστες προπόνησης που προσφέρονται για αναρρίχηση τύπου boulder αλλά και με σχοινί. Οι πίστες διαχειρίζονται από τον Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας 1933, ένας σύλλογος με αξιόλογη δράση και σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
Αρχική / Απόλαυσε / Εναλλακτικές δραστηριότητες / Αναρρίχηση
Αναρριχητικές πίστες Καβάλας
Πίστα ΕΟΣ Φωτογραφία climbing-greece.com
Χρήσιμες πληροφορίες
Διεύθυνση
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας 1933
Βότση 5, 65403 Καβάλα
Ιστοσελίδα
Αναρριχητικό πεδίο της Πετροπηγής
Φωτογραφία climbing-greece.com.
Το αναρριχητικό πεδίο της Πετροπηγής, ή αλλιώς η «σπηλιά της μπλέ ζήνας», απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από την Καβάλα και είναι ένας δημοφιλής προορισμός όλο τον χρόνο. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο αναρριχητικό πεδίο, όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι η «άρνηση» και η εξαιρετική αισθητική των διαδρομών. Για τους αναρριχητές που το επισκέπτονται συχνά, αποτελεί σίγουρα το μεγαλύτερο σχολείο για αναρρίχηση σε «αρνητικό» βράχο. Όλες οι διαδρομές είναι σπορ χαρακτήρα και ο αριθμός τους ξεπερνάει τις 40. Έχει διαδρομές για όλα τα επίπεδα, ωστόσο ακόμα και οι πιο εύκολες διαδρομές θα δυσκολέψουν πολύ τους αναρριχητές που δεν είναι εξοικειωμένοι με την αναρρίχηση σε αρνητική κλίση. Η σπηλιά της μπλε ζήνας είναι ένα πεδίο κατάλληλο για όλο τον χρόνο. Έχει σκιά σχεδόν σε όλη την διάρκεια της ημέρας.
Πρόσβαση
Η ιστοσελίδα www.climbing-greece.com περιγράφει την πρόσβαση ως εξής:
Θα οδηγήσετε μέχρι την έξοδο για Κεραμωτή, την οποία θα βρείτε περίπου 25 χιλιόμετρα μετά την Καβάλα. Μετά την έξοδο θα στρίψετε δεξιά. Μετά από 500 μέτρα θα δείτε στα δεξιά σας πινακίδα για την Πετροπηγή. Θα ακολουθήσετε τον δρόμο και θα μπείτε μέσα στο χωριό. Από το χωριό της Πετροπηγής θα πρέπει να περάσετε τη γέφυρα που περνάει από τον αυτοκινητόδρομο και να βρεθείτε στην απέναντι πλευρά. Από εκεί ξεκινάει ο χωματόδρομος, ο οποίος είναι σε αρκετά καλή κατάσταση. Συνεχίζοντας στον χωματόδρομο θα βρεθείτε στο μεγάλο άνοιγμα, όπου θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας. Από εκεί ανηφορίζετε για 30 μέτρα και θα δείτε στα αριστερά σας το μονοπάτι που ξεκινάει (συνολικό περπάτημα από το αυτοκίνητο περίπου 20 λεπτά). Το μονοπάτι είναι μαρκαρισμένο σε όλη την διάρκειά του με κόκκινο σπρέι, οπότε δε θα έχετε πρόβλημα να βρείτε το πεδίο.
Αναρρίχηση στο Κρανοχώρι
Φωτογραφία climbing-greece.com.
Το αναρριχητικό πεδίο Κρανοχωρίου είναι το πιο καινούριο πεδίο στην περιοχή της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, και εξοπλίστηκε με διαδρομές μόλις στις αρχές του 2009. Διαθέτει περίπου 20 διαδρομές, όλες σπορ χαρακτήρα και για όλα τα επίπεδα αναρριχητών. Είναι ένα πολύ όμορφο αναρριχητικό πεδίο μέσα στη φύση, δροσερό τους καλοκαιρινούς μήνες. Έχει δυτικό προσανατολισμό οπότε οι διαδρομές που βρίσκονται μέσα στον θόλο σκαρφαλώνονται όλο τον χρόνο.
Πρόσβαση
Η ιστοσελίδα www.climbing-greece.com περιγράφει την πρόσβαση ως εξής:
Με κατεύθυνση προς Δράμα, περνάτε το χωριό Αμυγδαλεώνας και συνεχίζετε με κατεύθυνση Παλιά Καβάλα – Λεκάνη – Κορυφές. Μετά από 30 χιλιόμετρα, θα δείτε στα δεξιά σας το χωριό Πολύνερο. Στρίβετε για Πολύνερο και αμέσως μόλις μπείτε στο χωριό θα δείτε μια μικρή πινακίδα, στην οποία αναγράφεται Κρανοχώρι. Οδηγείτε για περίπου 500 μέτρα προς Κρανοχώρι και θα δείτε στα αριστερά σας μια γούρνα. Αμέσως μετά τη γούρνα θα πρέπει να παρατηρήσετε στα αριστερά σας ένα μεγάλο κόκκινο βέλος από σπρέι. Παρκάρετε εκεί το αυτοκίνητο σας. Το μονοπάτι είναι σημαδεμένο με κόκκινο σπρέι και έχει την κατεύθυνση που δείχνει το βέλος, οπότε δε θα έχετε δυσκολία στο να φτάσετε στο αναρριχητικό πεδίο. Το περπάτημα είναι εύκολο και διαρκεί περίπου 20 λεπτά.
Αναρρίχηση στα «Κόκκινα» Ηρακλείτσας
Φωτογραφία climbing-greece.com.
Το αναρριχητικό πεδίο «Κόκκινα» βρίσκεται στη Νέα Ηρακλείτσα. Είναι ένα πεδίο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, προσφέροντας έτσι στους αναρριχητές που το επισκέπτονται τη μοναδική αίσθηση της αναρρίχησης πάνω από τη θάλασσα. Είναι από τα πιο διαδεδομένα πεδία στην περιοχή της Καβάλας, με πάνω από 50 διαδρομές, σπορ αλλά και παραδοσιακού χαρακτήρα με τη χρήση «καρυδιών» και «friends».
Πρόσβαση
Η ιστοσελίδα www.climbing-greece.com περιγράφει την πρόσβαση ως εξής:
Μετά τη Νέα Ηρακλείτσα και με κατεύθυνση προς τη Νέα Πέραμο, θα ανεβείτε την ανηφόρα και μόλις φτάσετε στο τέρμα της, θα βρείτε στα αριστερά σας ένα πρατήριο καυσίμων. Στα 100 μέτρα θα δείτε μια στάση στα αριστερά σας, όπου ξεκινάει ένας στενός δρόμος. Θα στρίψετε σε αυτό τον δρόμο και θα συνεχίσετε. Παρκάρετε το αυτοκίνητό σας και ακολουθείτε το μονοπάτι πίσω από τον φράκτη που ξεκινάει ακριβώς δίπλα στην χαρακτηριστική ελιά. Το συνολικό περπάτημα από το αυτοκίνητο είναι περίπου 15 λεπτά.
Ρέμβη
Φωτογραφία climbing-greece.com.
Το αναρριχητικό πεδίο της Ρέμβης βρίσκεται δίπλα στη Νέα Ηρακλείτσα. Έχει πάνω από 90 διαδρομές για όλα τα επίπεδα δυσκολίας, σπόρ χαρακτήρα αλλά και αρκετές παραδοσιακές με τη χρήση «friends» και «καρυδιών». Όλες σχεδόν οι διαδρομές είναι εξοπλισμένες με μόνιμα ρελέ, και το πεδίο έχει σκιά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας που το κάνει ιδανικό για καλοκαίρι και σχεδόν ακατάλληλο για χειμώνα. Είναι μοναδική εμπειρία η αναρρίχηση στη Ρέμβη, γιατί το αναρριχητικό πεδίο βρίσκεται πάνω από τη θάλασσα.
Πρόσβαση
Η ιστοσελίδα www.climbing-greece.com περιγράφει την πρόσβαση ως εξής:
1ος τρόπος: Επιλέγετε την έξοδο για Νέα Ηρακλείτσα. Δεν μπαίνετε μέσα στον οικισμό αλλά συνεχίζετε ανηφορίζοντας για τη Νέα Πέραμο. Μόλις φτάσετε στο τέλος της ανηφόρας, θα παρατηρήσετε ένα πρατήριο καυσίμων στα αριστερά σας. Περίπου 50 μέτρα μετά το πρατήριο καυσίμων, στα αριστερά σας, υπάρχει μια στάση λεωφορείου. Αμέσως μετά τη στάση, στρίβετε στο δρομάκι στα αριστερά σας. Συνεχίζετε μόνο ευθεία για περίπου 5 λεπτά και θα βγείτε ουσιαστικά πάνω από το αναρριχητικό πεδίο. Το αυτοκίνητο δύσκολα θα φτάσει μέχρι κάτω, εκτός και αν έχετε 4×4. Αν δεν έχετε 4×4, παρκάρετε σε ένα χαρακτηριστικό άνοιγμα του χωματόδρομου και κατεβαίνετε 10 λεπτά με τα πόδια. Είναι εύκολο να το βρείτε καθώς το αναρριχητικό πεδίο φαίνεται από εκεί που θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας.
2ος τρόπος: Μπαίνετε μέσα στη Νέα Ηρακλείτσα και φτάνετε στον παραλιακό της δρόμο δίπλα στη μαρίνα. Ακολουθείτε τον δρόμο αυτό μέχρι να φτάσετε στο πάρκινγκ. Από εκεί ακολουθείτε ένα μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στα βράχια, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Περπατάτε μέχρι να φτάσετε σχεδόν κάτω από το αναρριχητικό πεδίο. Συνολικό περπάτημα από το αυτοκίνητο περίπου 20 λεπτά. Αυτός ο τρόπος είναι προτιμότερος όταν ο δρόμος έχει χαλάσει λόγω συνεχών βροχοπτώσεων και είναι αδύνατο να κατεβείτε με το αυτοκίνητο με τον 1ο τρόπο.
Σπηλιά Κουκουβάγιας
Φωτογραφία climbing-greece.com.
Η σπηλιά της κουκουβάγιας είναι ένα αναρριχητικό πεδίο που βρίσκεται επίσης στη Νέα Ηρακλείτσα. Όλες οι διαδρομές είναι σπόρ χαρακτήρα και διαθέτουν εξοπλισμένα ρελέ. Είναι ένα πεδίο για προχωρημένους αναρριχητές, καθώς η πιο εύκολη διαδρομή είναι δυσκολίας 6c+. Όλες οι διαδρομές είναι «αρνητικές» και απαιτούν μεγάλη διάρκεια στη δύναμη. Αποτελεί ιδανικό αναρριχητικό πεδίο για το καλοκαίρι γιατί έχει σκιά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η αναρρίχηση είναι ιδιαίτερη, λόγω της μορφολογίας του βράχου που είναι κυρίως «κολονέτα» και «tufa blobs».
Πρόσβαση
Η ιστοσελίδα www.climbing-greece.com περιγράφει την πρόσβαση ως εξής:
Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη. Ακολουθείτε την ίδια διαδρομή, όπως για τα πεδία «Κόκκινα» και «Ρέμβη». Στη χαρακτηριστική στροφή που υπάρχει για να ανηφορίσετε στον χωματόδρομο, υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία είναι να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας στο άνοιγμα μπροστά από τον φράκτη στη χαρακτηριστική ελιά και να ανηφορίσετε περίπου 30 μέτρα προς τα επάνω για να βρείτε το μονοπάτι που οδηγεί στη σπηλιά. Είναι ένα χαρακτηριστικό μονοπάτι στη μέση ακριβώς της ανηφόρας οπότε δε θα δυσκολευτείτε να το βρείτε. Η άλλη επιλογή είναι να ανηφορίσετε με το αυτοκίνητο σε ένα άνοιγμα που υπάρχει στο τέλος της ανηφόρας και να παρκάρετε εκεί. Για το μονοπάτι, φτάνει να κατηφορίσετε στα μισά και θα το βρείτε στα αριστερά σας. Από το αυτοκίνητο έχετε συνολικό περπάτημα για τη σπηλιά 15-20 λεπτά. Το μονοπάτι είναι σημαδεμένο.
Γκιόλα – Θάσος
Φωτογραφία Artware.
Η Γκιόλα είναι ένα πανέμορφο μέρος, όπου μπορείτε να συνδυάσετε το μπάνιο σας με αναρρίχηση πάνω από τη θάλασσα (deep water solo). Βρίσκεται στο νότιο μέρος της Θάσου, μετά τη μονή Αρχαγγέλου. Η αναρρίχηση στη Γκιόλα θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς η στάθμη του νερού εξαρτάται από τις παλίρροιες των ημερών, οι οποίες σπρώχνουν το νερό μέσα σε αυτήν τη φυσική πισίνα. Το υψηλότερο σημείο του βράχου είναι περίπου 10 μέτρα και μέχρι στιγμής υπάρχουν αρκετές γραμμές για αναρρίχηση.
Πρόσβαση
Η ιστοσελίδα www.climbing-greece.com περιγράφει την πρόσβαση ως εξής:
Για να φτάσετε στη Θάσο, στην παραλία Γκιόλα, μπορείτε να πάρετε ferry boat είτε από την Καβάλα είτε από την Κεραμωτή.
Αν επιλέξετε να πάρετε καράβι από το λιμάνι της Καβάλας, θα φτάσετε στον Πρίνο. Από τον Πρίνο ακολουθείτε τον δρόμο για Σκάλα Καλλιράχης, Σκάλα Μαριών, Λιμενάρια, Ποτό και τέλος θα φτάσετε στη μονή Αρχαγγέλου. Σε αυτή την περίπτωση, θα δείτε το άνοιγμα του δρόμου στα δεξιά σας και θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας. Η απόσταση με το αυτοκίνητο είναι 37 χιλιόμετρα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η απόσταση Καβάλας-Κεραμωτής είναι γύρω στα 40 χιλιόμετρα. Από την Κεραμωτή το ταξίδι διαρκεί 30 λεπτά και φτάνει στον Λιμένα. Από εκεί ακολουθείτε τις πινακίδες για Μακρύαμμο, Χρυσή Αμμουδιά, Κοίνυρα και μετά υπάρχουν πινακίδες για τη μονή Αρχαγγέλου. Περίπου 500 μέτρα μετά τη μονή, θα δείτε στα αριστερά ένα άνοιγμα του δρόμου στο οποίο μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας. Η κατάβαση στη Γκιόλα διαρκεί περίπου 15 λεπτά από ένα αρκετά εύκολο μονοπάτι. Η συνολική απόσταση με το αυτοκίνητο είναι περίπου 40 χιλιόμετρα.