Άγιο Όρος

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Την τρίτη, ανατολικότερη και μαγευτικότερη χερσόνησο της Χαλκιδικής, τη χερσόνησο του Άθωνα, κατέχει σήμερα ολόκληρη η Αγιορείτικη πολιτεία. Είναι ο μοναδικός χώρος στην Ελλάδα, που είναι ολόκληρος αφιερωμένος στην προσευχή και τη λατρεία του Θεού. Γι αυτό και ονομάζεται Άγιο Όρος.

φωτογραφία Στράτος Καλαφάτης

Οι φυσικές τοποθεσίες της χερσονήσου είναι αξιοθαύμαστες. Το βουνό Άθωνας δεσπόζει σε αυτή σε ύψος 2.033 μέτρα. Η κορυφή του, λες και λογχίζει τον ουρανό και οι πλαγιές του, κατάφυτες από αιωνόβια δέντρα, δημιουργούν μία ασύγκριτη αισθητική ομορφιά σε όλη τη μαγευτική αυτή περιοχή.

Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού κράτους, που υπάγεται πολιτικά στο Υπουργείο Εξωτερικών και θρησκευτικά στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Έχει εδαφικά διαιρεθεί σε είκοσι αυτοδιοίκητες περιοχές. Κάθε περιοχή αποτελείται από μία κυρίαρχη μονή και διάφορους άλλους μοναστικούς οικισμούς γύρω από αυτήν (σκήτες, κελιά, καλύβες, καθίσματα, ησυχαστήρια). Όλες οι μονές είναι κοινόβιες, που συνεπάγεται κοινή λειτουργία, προσευχή, στέγη, σίτιση και εργασία μεταξύ των μοναχών.

Χρήσιμες πληροφορίες

Άγιο Όρος - Φωτογραφία Στράτος Καλαφάτης

Φωτογραφία Στράτος Καλαφάτης.

Για αυθημερόν επίσκεψη ή και παραμονή στο Άγιο Όρος απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία (τηλ. 2310-252575) με το γραφείο της Ιεράς Επιστασίας στη Θεσσαλονίκη για την έκδοση ειδικής άδειας (διαμονητηρίου) την οποία παραλαμβάνετε από το Γραφείο Προσκυνητών Αγίου Όρους στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής (τηλ. 23770-71422). Ferry boats εκτελούν καθημερινά δρομολόγια από την Ουρανούπολη προς το κεντρικό λιμάνι του Αγίου Όρους και τα λιμανάκια των μονών της δυτικής πλευράς της χερσονήσου του Άθωνα.

Επίσης, καθημερινά εκτελούνται κρουαζιέρες περιμετρικά της χερσονήσου του Αγίου Όρους στις οποίες μπορούν να επιβαίνουν γυναίκες και παιδιά δίνοντας τους τη δυνατότητα να θαυμάσουν από απόσταση τόσο την απαράμιλλης ομορφιάς φύση όσο και την αρχιτεκτονική πολλών μοναστηριών του Όρους που «κρέμονται» στη χερσόνησο του Άθωνα. Και όχι μόνο αυτό: έχουν την ευκαιρία για ένα εν πλω προσκύνημα, καθώς μοναχοί με ταχύπλοα προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια και ανεβαίνουν στο κατάστρωμα όπου εκθέτουν εικόνες τις οποίες μπορούν οι πιστοί να ασπαστούν.

Ιστοσελίδα

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Εισάγετε τη διεύθυνσή σας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέτρινο γεφύρι στο όρος Παγγαίο - Φωτογραφία Ηρακλής Μήλας
Παγγαίο

Ορεινά χωριά, τρεχούμενα νερά, βυζαντινά μοναστήρια, μύθοι, ιστορία, ομορφιά, το Παγγαίο με τα γύρω χωριά του είναι ένας ιδανικός...

Μάθετε περισσότερα
Ποταμός Νέστος - Φωτογραφία Artware
Νέστος

Λιμνοθάλασσες, καταπράσινες όχθες, άγρια ζώα και πτηνά, σπηλιές και βράχια είναι μερικά μόνο από τα θαύματα της φύσης που...

Μάθετε περισσότερα
Βαθύ - Φωτογραφία Artware
Θάσος

Με κρυστάλλινα νερά, χρυσές αμμουδιές, πεύκα που φτάνουν ως τις ακτές, πυκνό δάσος και ελαιόδεντρα, αρχαία μνημεία και παραδοσιακά...

Μάθετε περισσότερα
Πηγές Αγίας Βαρβάρας - φωτογραφία αρχείο Π.Ε. Δράμας
Δράμα

Η περιοχή της Δράμας αποτελεί έναν αυθεντικό παράδεισο που αναδεικνύεται σε ιδανικό προορισμό για ημερήσιες αποδράσεις.

Μάθετε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο