Ένας περίπατος στην Παλιά Πόλη της Καβάλας

Αρχική / Blog / Ένας περίπατος στην Παλιά Πόλη της Καβάλας

Ένας περίπατος στην Παλιά Πόλη της Καβάλας

Μια βόλτα που θα σας μαγέψει και θα σας πάει πίσω στον χρόνο… Τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα αξιοθέατα, η απέραντη θέα από ψηλά, οι ταβέρνες και τα café-bar στην Παλιά πόλη της Καβάλας, την γνωστή σε όλους γειτονιά της «Παναγίας», θα σας κάνει λατρέψετε ακόμη περισσότερο αυτήν την πόλη.

Ξεκινήστε από την οδό Θεοδώρου Πουλίδου, που εκεί θα συναντήσετε το Ιμαρέτ, ένα υπέροχο κλασικό δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Ιδρυτής του ήταν ο Μωχάμετ  Άλη, που δημιούργησε ένα θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό ίδρυμα. Σήμερα αποτελεί ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο, ιδανικό για να απολαύσετε ένα ρόφημα με την καλύτερη θέα.

Προχωρήστε λίγα μέτρα μετά, στη χερσόνησο της Παναγίας, εκεί θα βρείτε την πλατεία του Μωχάμετ  Άλη, όπου βρίσκεται το κονάκι και το άγαλμα του. Το άγαλμα είναι έργο του γλύπτη Κωνσταντίνου Δημητριάδη. Το σπίτι του θεωρείται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σωζόμενα δείγματα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα στην Ελλάδα.

Συνεχίζοντας θα συναντήσετε τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ιστορική συνοικία της Παναγίας. Ο Ιερός Ναός της βρίσκεται μέσα στα τείχη της χερσονήσου και κτίστηκε το έτος 1957 στην ίδια θέση που ήταν από τον 15ο αιώνα ο παλαιός.

Λίγο μετά, στο άκρο της χερσονήσου της Παλιάς Πόλης, θα δείτε τον Φάρο. Κατασκευασμένος στα τέλη του 19ου αιώνα, αποτελεί πόλο έλξης για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Κάτω από τον φάρο, βρίσκονται τα βράχια, ιδανικά για να απολαύσετε τον γαλάζιο ορίζοντα…

Συνεχίζοντας την βόλτα, θα συναντήσετε το συγκρότημα του Χαλίλ Μπέη. Σήμερα είναι γνωστό και ως «Παλιά Μουσική», αφού εδώ φιλοξενήθηκε η Φιλαρμονική της Καβάλας, τη δεκαετία 1930-1940.

Στην κορυφή της Παλιάς Πόλης, βρίσκεται το Φρούριο της Καβάλας, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πόλης. Σίγουρα αξίζει να το επισκεφθείτε και κάποια στιγμή να απολαύσετε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο υπαίθριο θέατρο του Φρουρίου.

Τέλος, κατεβαίνοντας από το Φρούριο θα συναντήσετε τις Καμάρες, σήμα κατατεθέν της πόλης. Το μεσαιωνικό Υδραγωγείο της πόλης, με μήκος 270μ. και μέγιστο ύψος 25μ.

Έτσι ολοκληρώνετε ένα μαγευτικό περίπατο στο σημείο-κατατεθέν: στην Παλιά Πόλη της Καβάλας!

Προσθήκη στο Trip Planner
Μετάβαση στο περιεχόμενο