Περιήγηση στα μουσεία της Καβάλας

Αρχική / Blog / Περιήγηση στα μουσεία της Καβάλας

Περιήγηση στα μουσεία της Καβάλας

Πώς να περάσετε ένα εποικοδομητικό Σαββατοκύριακο στην πόλη της Καβάλας, με τα παιδιά ή χωρίς; Η Καβάλα έχει 7 μουσεία που μπορείτε να επισκεφθείτε και να σας ταξιδέψει το καθένα από αυτά στην ιστορία και τον πολιτισμό διαφορετικών εποχών.

Τα μουσεία αυτά είναι:

Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας ιδρύθηκε το 1934, αν και λειτουργεί από το 1964.
Στεγάζει προϊστορικά ευρήματα από όλο το νομό Καβάλας καθώς και ευρήματα από τις ανασκαφές της Νεάπολης, της Αμφίπολης καθώς και από άλλες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας. Σημαντική θέση στο μουσείο κατέχει η αναφορά στη θεά Παρθένο, την πολιούχο θεά της Νεάπολης, και στο ιερό της.

Μουσείο Μωχάμετ Άλη
Στη πλατεία του Μωχάμετ Άλη, που βρίσκεται στην παλιά πόλη της Καβάλας, πάνω στη χερσόνησο της Παναγίας, υπάρχει το κονάκι του Μωχάμετ Άλη και το άγαλμά του. Το άγαλμα είναι έργο του διάσημου γλύπτη Κωνσταντίνου Δημητριάδη. Το «κονάκι» του Μωχάμετ Άλη, κατασκευασμένο περίπου το 1780 με 1790, θεωρείται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σωζόμενα δείγματα Οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα στην Ελλάδα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων κτίστηκε τη δεκαετία του 1960, στις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων. Το μουσείο διαθέτει δύο ενότητες εκθεσιακών χώρων για τη μόνιμη παρουσίαση των ευρημάτων από τις ανασκαφές της αρχαίας πόλης.

Μουσείο Καπνού
Το Μουσείο Καπνού είναι ένα σύγχρονο βιομηχανικό και βιωματικό μουσείο με πλούτο εκθεμάτων. Σκοπός της λειτουργίας του μουσείου είναι η διάσωση και η προβολή της τοπικής κοινωνικής και βιομηχανικής ιστορίας και της ιστορίας των προσφύγων.

Ναυτικό Μουσείο
Δημιουργήθηκε με στόχο να αναδείξει τη ναυτική ιστορία και παράδοση της Καβάλας. Εκεί υπάρχουν ναυτικά και ναυτιλιακά όργανα, ομοιώματα παραδοσιακών σκαφών, βιβλία ναυτικού περιεχομένου, θαλασσογραφίες Καβαλιωτών ζωγράφων, δεκάδες φωτογραφίες από το λιμάνι και την κίνηση του κ.α.

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού
Οι πρόσφυγες, κάτω από τραγικές συνθήκες, έφεραν μαζί τους εικόνες και ιερά κειμήλια που έκρυψαν στον κόρφο τους, τις προίκες των κοριτσιών τους, έγγραφα, πιστοποιητικά και ότι θεωρούσαν πολύτιμο. Πολλά από αυτά μπορεί κανείς να τα δει στο «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού» που δημιούργησε ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας.

Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Νέας Καρβάλης
Το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο των Ελλήνων της Καππαδοκίας Νέας Καρβάλης ιδρύθηκε το 1995. Εκθέτει γυναικείες και ανδρικές φορεσιές της Καππαδοκίας, την καππαδοκική λύρα κεμενί, εργαλεία και αντικείμενα από τις ασχολίες των ανδρών, καππαδοκικά αγγεία, εκκλησιαστικά κειμήλια και ιερά σκεύη των εκκλησιών της Καππαδοκίας, παλιές εφημερίδες, περιοδικά και σχολικά βιβλία.

Όποιο και να επιλέξετε, είναι σίγουρο ότι θα αποκομίσετε εξαιρετικές εικόνες και γνώσεις.

Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.visitkavala.gr/apolause/mouseia/

Προσθήκη στο Trip Planner
Μετάβαση στο περιεχόμενο