2η Θεματική πεζοπορία στο Μυθικό Παγγαίο με το “Παγγαιόραμα”

Αρχική / Ανακάλυψε / Calendar /2η Θεματική πεζοπορία στο Μυθικό Παγγαίο με το “Παγγαιόραμα”

2η Θεματική πεζοπορία στο Μυθικό Παγγαίο με το “Παγγαιόραμα”

Η Επιστημονική ομάδα Οψόμεθα εις Φιλίππους, το δίκτυο συνεργατικών επιχειρήσεων “Παγγαιόραμα” και το συνεργαζόμενο τουριστικό γραφείο Visit North Greece, στο πλαίσιο της δημιουργίας των 2 νέων τουριστικών του πακέτων με κεντρικό θέμα το Λατρευτικό και Ιστορικό Παγγαίο, σας προσκαλεί στη 2η πιλοτική εκδρομή που θα αναδείξει το Παγγαίο ως το νέο πολιτιστικό – πεζοπορικό προορισμό της Ελλάδας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ το χωριό Μεσορόπη (κεντρική πλατεία, όπου αφήνουμε τα αυτοκίνητα)

ΩΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 8:00π.μ.  (Υποδοχή, συστάσεις, σύντομη αναφορά στην ιστορία του χωριού από τοπικούς φορείς)

ΣΚΟΠΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ η διάσχιση του μονοπατιού της Μεσορόπης (απόσταση χλμ:5,5 συνολικός χρόνος 6-7ώρες)

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ η τοποθεσία «σπήλαιο της βοσκόβρυσης» στο όρος Παγγαίο

Στην μοναδική αυτή διαδρομή, έχουμε μόνιμη συντροφιά τα τρεχούμενα νερά, που είναι κατά μήκος σε όλο το μονοπάτι και τις «φωνές» από τα «κελαρίσματα» των πουλιών.  Συναντάμε και βαδίζουμε επάνω σε πετρόχτιστα και ξύλινα γεφύρια, ενώ ο ήλιος παίζει κρυφτό ανάμεσα στα ψηλά δέντρα του δάσους. Παίρνουμε μεγάλες ανάσες «ομορφιάς» και «γαλήνης», απολαμβάνουμε με τα μάτια και με όλες τις αισθήσεις μας αυτή την ευεξία-ευλογία!

Αφού δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες από τον υπεύθυνο συνοδό βουνού

8:30  Έναρξη πεζοπορίας από την πλατεία του χωριού.

Πεζοπορία για λίγο εντός του χωριού με ανοδική, μικρής κλίμακας, πορεία.  Σε υψόμετρο 400μ. συναντάμε την είσοδο στο μονοπάτι  στην περιοχή που βρίσκεται η τοποθεσία που ονομάζεται «Νυβριός», φυσικό κάλλος μοναδικής ομορφιάς. Ένας εντυπωσιακός καταρράκτης  ρίχνει τα νερά του σε μία υπέροχη  λίμνη και σε βάζει στον πειρασμό να θέλεις να βουτήξεις. Το καλοκαίρι με την ζέστη, η βουτιά είναι δεδομένη, για τώρα μάλλον θα πρέπει να είσαι πολύ θαρραλέος. Αν ωστόσο θέλετε να βάλετε τα πόδια σας θα πρέπει να έχετε και τον απαραίτητο εξοπλισμό (πχ. Μία πετσέτα, ζευγάρι κάλτσες κτλ)  Σε αυτή την λίμνη γίνεται ο «Αγιασμός» των υδάτων του χωριού. Η τοποθεσία αυτή θεωρείται το σημείο εκκίνησης του μονοπατιού.

11:00 Μικρή στάση σε ξέφωτο για ανάπαυση, snack (χορηγία)  και απόλαυση της φύσης, των δέντρων, του καταρράκτη και μιας ακόμη λίμνης. «Χαράς ευαγγέλια» για τα μάτια μας όλο το τοπίο, με τα υπέροχα χρώματα, που απλόχερα χαρίζετε μπροστά μας!

*Σε αυτό το σημείο η ομάδα θα χωριστεί έτσι ώστε οι πιο δυνατοί πεζοπόροι να συνεχίσουν για το επόμενο πιο δύσκολο και απαιτητικό κομμάτι, ενώ οι υπόλοιποι θα πάρουμε χαλαρά, σιγά σιγά, την κατάβασή μας και επιστροφή στην Μεσορόπη με πιθανή ώρα άφιξης στις 14:00μμ.

*η ομάδα που θα επιστρέψει πρώτη και ενόσω περιμένει την επιστροφή και των υπολοίπων, θα μπορεί πιεί ένα καφεδάκι στο παραδοσιακό καφενείο και παρέα με τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου θα ξεναγηθούμε, θα περπατήσουμε και θα γνωρίσουμε την παραδοσιακή Μεσορόπη. Την αρχιτεκτονική, τα όμορφα σπίτια, τα γεφύρια . Παντού κρυμμένες εκπλήξεις, πλακόστρωτα σοκάκια, ασπρο-βαμμένες αυλές και μυρωδάτα λουλούδια, που θα μας γοητέψουν. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κος.Βαγγέλης Μποζούδης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου κα.Κική Ντάμεν και η τέως πρόεδρος κα.Γεωργία Σκούτη  θα μας συνοδέψουν και ξεναγήσουν στον τόπο τους.

Για όσους συνεχίσουν την πεζοπορία στο μονοπάτι

12:00  Άφιξη στην τοποθεσία «σπήλαιο της Βοσκόβρυσης». Ανάπαυση και απόλαυση της τοποθεσίας και της μοναδικής θέας μιας και είμαστε σε υψόμετρο  1150μ.

13:00μμ  Έναρξη επιστροφής στην Μεσορόπη από το ίδιο μονοπάτι

Πιθανή ώρα επιστροφής 15:30 στην πλατεία του χωριού, όπου και έχουμε αφήσει τα αυτοκίνητα.

16:00-18:00 γεύμα στην παραδοσιακή ταβέρνα «ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ». Σε ύψωμα, σε όμορφη, μέσα σε δέντρα, τοποθεσία και θέα σε όλο το χωριό. Το περιβάλλον σε προδιαθέτει για χορό και τραγούδια.

18:00μμ αποχαιρετούμε την Μεσορόπη και τους φιλόξενους κατοίκους και συνεχίζουμε για ένα μικρό πέρασμα από τα πολύ όμορφα διπλανά χωριά Μουσθένη και Δωμάτια. Μέλη των τοπικών κοινωνιών και των αντίστοιχων πολιτιστικών συλλόγων όπως η Πρόεδρος Αικατερίνη Μυλωνά του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσθένης «το Παγγαίο» και ο Πρόεδρος Γεώργιος Δεληχουρμούζης του Πολιτιστικού Συλλόγου Δωματίων «το γεφύρι» θα μας υποδεχτούν για να μας γνωρίσουν και να μας ξεναγήσουν στον τόπο τους.

Στην Μουσθένη θα σταθούμε στην τοποθεσία «τρύπες της Παναγίας» και θα ακούσουμε την μυθολογία τους γιατί ονομάζονται έτσι. Στις τρύπες (σπηλιές) αυτές οι Χριστιανοί των πρώτων αιώνων δόξαζαν τον Θεό. Ο θρύλος λέει πως μέσα από αυτές κι ακολουθώντας μια μυστική διαδρομή το σπήλαιο οδηγεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας.

Στα Δωμάτια θα θαυμάσουμε τα όμορφα γεφύρια.

Η παρέα μας θα πιει ένα τελευταίο καφεδάκι κάτω από πλατάνια και δίπλα σε νερά στο τοπικό καφενείο δίπλα στο γεφύρι.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ρούχα άνετα, ανάλογα με τον καιρό (επίσης καλά είναι να έχετε μαζί σας έξτρα μία αλλαξιά).

Καλό ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα (ορειβατικά μποτάκια ή αθλητικά βουνού (τύπου trail)

Μπαστούνια πεζοπορίας – Μπατόν

Ένα σακίδιο για τα προσωπικά σας αντικείμενα

Καπέλο, γυαλιά

Φρούτα, μπάρα ενέργειας κτλ

Νερό

Και οπωσδήποτε την θετική σας διάθεση

 

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι συμμετέχοντες με το αίτημα συμμετοχής τους στην πιλοτική εκδρομή-πεζοπορία και σε όλη την δραστηριότητα δηλώνουν ότι :

-Δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

-Φέρουν την πλήρη ατομική τους ευθύνη αποδεχόμενοι πιθανούς κινδύνους για την ασφάλειά τους.

-αποδέχονται πιθανή τροποποίηση του προγράμματος ή μέρος αυτού αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ασφάλειας πχ. Καιρικών συνθηκών.

-είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στις οδηγίες του αρχηγού-συνοδού

-επιτρέπουν να χρησιμοποιηθεί φωτογραφικό ή βιντεοσκοπημένο υλικό που θα ληφθεί κατά την διάρκεια της εκδρομής.

-συναινούν στη συλλογή, καταχώριση και αποθήκευση των προσωπικών τους δεδομένων.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Περισσότερες πληροφορίες: Ζωή Μυλοθροπούλου (+30 6944222990)

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα

*Ισχύει ο περιορισμός των 15 ατόμων. Γι΄αυτό παρακαλείσθε όπως και επικοινωνήσετε άμεσα για να κλείσετε την θέση σας.

*δεν υπάρχει χρέωση εκδρομής για τη διοργάνωση της εκδρομής εκτός από το Γεύμα στις Καστανιές και τη Διανυκτέρευση στο Δασικό χωριό για όσους το επιλέξουν.

*Η μετακίνησή σας προς την Μεσορόπη γίνεται με δικό σας ΙΧ αυτοκίνητο

…………………………….

Πηγή:opsometha

Διεύθυνση

Μεσορόπη 640 08

Προσθήκη στο Trip Planner

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Εισάγετε τη διεύθυνσή σας

Μετάβαση στο περιεχόμενο