Ατομική έκθεση Μαρίας Παριανού + σετ βινυλίου / ήχοι από το πατάρι

Αρχική / Ανακάλυψε / Calendar /Ατομική έκθεση Μαρίας Παριανού + σετ βινυλίου / ήχοι από το πατάρι 

Ατομική έκθεση Μαρίας Παριανού “Μετα-πόλεις” + σετ βινυλίου / ήχοι από το πατάρι feat. The Actor

O δημιουργικός χώρος nekubi εγκαινιάζει την ατομική έκθεση της Maria Parianou με τίτλο «Μετα – πόλεις».

Το κείμενο «η Βιβλιοθήκη της Βαβέλ» του Χ. Λ. Μπόρχες, η ταινία «Metropolis» του Φ. Λαγκ και η σειρά χαρακτικών «φανταστικές φυλακές» του Τζοβάνι Μπατίστα Πιρανέζι, αποτελούν κάποιες από τις κινητοποιούς ιδέες έμπνευσης της Μ. Παριανού.
Το αστικό περιβάλλον και η θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτό είναι η κύρια προβληματική του έργου της.

Η Ηλέκτρα Σπινθηροπούλου, για την εργασία της εικαστικού σημειώνει:
Οι «Μετα-πόλεις» της Μαρίας Παριανού διαχέουν συναισθήματα μοναξιάς και μελαγχολίας, της μοναξιάς του ανθρώπου των μεγαλουπόλεων. Επίκεντρο της θεματολογίας είναι το αστικό τοπίο, στατικές εικόνες πόλεων και κτιρίων που απεικονίζονται με ιδιαίτερη λεπτομέρεια, αποτελούμενες από διάφορα επίπεδα. Ο άνθρωπος συχνά απουσιάζει, όταν όμως είναι παρών απεικονίζεται με απρόσωπες φιγούρες. Η ταυτότητα των ατόμων χάνεται μέσα στο χάος της μεγαλούπολης.

Οι πόλεις της Παριανού είναι μουντές και μελαγχολικές, κάτι το οποίο πετυχαίνει χρησιμοποιώντας την αντίθεση λευκού και μαύρου, αλλά και τις δυνατότητες των άλλων χρωμάτων. Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι η σινική μελάνη και τα ακρυλικά.

Τα έργα της αποπνέουν μυστήριο- εικόνες που μπορεί να ανήκουν σε κάποιο όνειρο. Μέσα από τη θεματολογία της, όπως αναφέρει και η ίδια, η καλλιτέχνης προσπαθεί να επισημάνει το γεγονός ότι ο άνθρωπος βλέπει τον εαυτό του πάνω από τη φύση και όχι μέρος της, όπως πραγματικά είναι, δημιουργώντας πόλεις Βαβέλ, περίπλοκες και πολυεπίπεδες. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται μια ενδιαφέρουσα αντίθεση μεταξύ του ξεκάθαρου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και του χαοτικού τρόπου ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

Με τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής της καθώς αγκαλιάζει πολλές από τις ιδέες και την αισθητική των τελευταίων σύγχρονων ρευμάτων της τέχνης, απεικονίζει δυστοπικά περιβάλλοντα δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον και εκκεντρικό αισθητικό αποτέλεσμα. Οι πόλεις της με την εξαιρετική συμμετρία τους και την καθαρότητα των γραμμών τους μαγνητίζουν τον θεατή.

Η Μαρία Παριανού έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Εικαστικών της Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε διάφορες ομαδικές. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Ηλέκτρα Σπινθηροπούλου
απόφοιτη του πανεπιστήμιου Westminster, MA Museums, Galleries and Contemporary Culture

▶ ήχοι από το (π)ατάρι:
Την ημέρα των εγκαινίων ο Dimitris Kontos κατά κόσμον The Actor θα μας μυήσει στον μαγικό κόσμο της μελαγχολικής downtempo και της intelligent dance music, από το πατάρι της nekubi, μέσα από ένα ταξίδι δίσκων βινυλίου με φουτουριστικούς ήχους και ατμόσφαιρες εγκατάλλειψης και νόστου, σε έναν συνεχή δυναμικό διάλογο με τα δυστοπικά αστικά τοπία της Μαρίας Παριανού.

Πηγή: nekubi

Διεύθυνση

El. Venizelou 79 654 03 Καβάλα

Προσθήκη στο Trip Planner

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Εισάγετε τη διεύθυνσή σας

Μετάβαση στο περιεχόμενο