Παρουσιάσεις του 7ου Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος

Αρχική / Ανακάλυψε / Calendar /Παρουσιάσεις του 7ου Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος

Παρουσιάσεις του 7ου Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος

Φέτος, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά στην ευρύτερη περιοχή του αρχαίου θεάτρου Φιλίππων, διεξάγεται το εργαστήριο αρχαίου δράματος. Ξαναγυρνώντας εκεί από όπου ξεκίνησε, τοποθετείται και πάλι στο κέντρο του η εκπαιδευτική διαδικασία και οι δοκιμές. Έχοντας ως εισηγητές τέσσερις νέους αλλά ήδη καταξιωμένους καλλιτέχνες το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας κάλεσε με μια ανοιχτή διαδικασία επαγγελματίες του θεάτρου να συμμετέχουν στις δράσεις του 7 ου Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος και όλοι μαζί, ξεκινώντας από το μηδέν δημιούργησαν κάτι νέο.

Αντλώντας κυρίως εργαλεία από τις αρχές του θεάτρου documentο και αξιοποιώντας σύγχρονα αφηγηματικά υλικά εργάστηκαν όλοι μαζί για δώδεκα μέρες με στόχο να συν-δημιουργηθούν νέες εκδοχές των γνωστών ιστοριών τοποθετώντας αυτή τη φορά στον πυρήνα της έρευνάς τους όχι τους πρωταγωνιστές αλλά όσους τους περιβάλλουν, τους αφανείς ήρωες της αρχαιότητας. Και τώρα ανάβουν τα φώτα για να μας παρουσιάσουν σε μορφή work in progress όσα κατάφεραν να ανακαλύψουν.

No Man’s Land
Εισηγητής: Χάρης Πεχλιβανίδης
Ώρα έναρξης 20:00

Η Ευρυδίκη, αφανές πρόσωπο στο έργο του Σοφοκλή «Αντιγόνη» γίνεται αφορμή για να θυμηθούμε μια άλλη γυναίκα σε μια πολύ πιο σύγχρονη ιστορία. Η Φατίμα Σέικ Ρασίντ ήταν 55 χρονών όταν άφησε την τελευταία της πνοή εγκλωβισμένη σε μια νησίδα του Έβρου το 2022. Κοινό στοιχείο των δύο γυναικών είναι πως πρωταγωνίστησαν σε γνωστά δράματα αλλά λίγοι τις θυμούνται. Η Φατίμα και η Ευρυδίκη στο δικό μας No Man’s Land μας αφηγούνται την ιστορία τους ως ύστατη προσπάθεια ενάντια στη λήθη.  Το ερώτημα παραμένει διαχρονικά το ίδιο: Οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα στη ζωή και στο θάνατο; Η λύση απομένει να δοθεί από τον κατεξοχήν δημοκρατικό θεσμό, το διάλογο.

Συμμετέχουν οι: Γιάννης Κατής, Δημήτρης Κουστολίδης, Αναστασία Κρόγκου, Θοδωρής Λουφόπουλος, Χρύσα Μπολλάτι

Ιπποδάμεια
Εισηγήτρια: Μάρθα Μπουζιούρη
Ώρα έναρξης 21:20

O πόλεμος, από τότε που η Ιστορία άρχισε να καταγράφεται, είναι η ιστορία του άνδρα (HiStory). Τι θα συμβεί ωστόσο αν η ιστορία γραφτεί αυτή τη φορά από τη σκοπιά της γυναίκας (HerStory); Συγκεκριμένα, της γυναίκας-λάφυρο του πολεμιστή; Με άξονα τα ίχνη της έμφυλης βίας σε ένα κείμενο που μετράει σχεδόν 3000 χρόνια ζωής, την Ιλιάδα, η παράσταση πραγματοποιεί, με σύγχρονα υλικά, ένα βιωματικό ταξίδι μέσα από τα μάτια της «αφανούς ηρωίδας» Βρισηίδας, επιχειρώντας να αναδείξει το πολιτικό μέσα από το ανθρώπινο. Με άξονα τα ίχνη της έμφυλης βίας σε ένα κείμενο που μετράει σχεδόν 3000 χρόνια ζωής, η ομάδα κοιτάζει πώς αυτή εγγράφεται σήμερα, με διαφορετικό λεξιλόγιο, επάνω σε νέα σώματα «αφανών ηρώων». Οι ιστορίες έξι ανθρώπων που συναντήθηκαν για πρώτη φορά με αφορμή ένα εργαστήριο αρχαίου δράματος τέμνονται, μπαίνουν η μία μέσα στην άλλη, ανανοηματοδοτούν το συλλογικό παρελθόν μέσα από το προσωπικό παρόν.

Συμμετέχουν οι: Ζωγραφιά Μεντεσίδου, Λαμπρινή Μίγγου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Δανάη Πολυκάρπου, Χρήστος Ροδάμης, Σπύρος Στεριάδης

Dirty Old Women
Εισηγήτρια: Δανάη Λιοδάκη
Ώρα έναρξης 22:15

Στο έργο οι κοινωνικές νόρμες ανατρέπονται όταν οι γυναίκες καταφέρνουν να πάρουν την εξουσία και να εφαρμόσουν νέους κανόνες για την ιδιοκτησία και τον έρωτα. Βάσει αυτών των νέων κανονισμών η ιδιοκτησία γίνεται κοινή για όλους στην πόλη και ο έρωτας ελεύθερος. Για να υπάρξει όμως δικαιοσύνη θεσπίζεται ένα ειδικό σύστημα σύμφωνα με το οποίο κάθε νέος που θέλει να συνευρεθεί ερωτικά με μια νέα, πρέπει πρώτα να περνάει από μια ηλικιωμένη γυναίκα.

Με αφορμή τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη και την προσέγγιση του ποιητή στην ερωτική επιθυμία των γυναικών της τρίτης ηλικίας, η ομάδα επιχειρεί να φωτίσει την οπτική τριών αφανών ηρωίδων, των τριών γριών – όπως τις αποκαλεί ο Αριστοφάνης – που διεκδικούν την ερωτική συντροφιά ενός νέου. Προσεγγίζει έτσι το έργο και τα θέματα που ανοίγει, αλλά και συνολικά επισκέπτεται ερωτήματα όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και η καταπίεση των γυναικών, το γήρας και την ερωτική επιθυμία.

Συμμετέχουν οι: Στέφανος Κρητικίδης, Βαγγέλης Ντιλιλίγκας, Σωτηρία
Παπαντίδου, Πηνελόπη Σκαλκώτου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ | ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Αποστολάτος
Τεχνικοί σκηνής: Γιώργος Μαστοράκης, Γιάννης Σταυρίδης
Φροντιστής: Κώστας Γαρουφαλλίδης
Ηλεκτρολόγος: Κώστας Τριανταφυλλίδης
Ηχολήπτης: Παναγιώτης Λαζαρίδης
Οργάνωση παραγωγής: Θεοδώρα Βαβαλέσκου

*Το εργαστήριο αποτελεί μέλος του Δικτύου Αρχαίου Δράματος και πραγματοποιείται με την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

Ελεύθερη Είσοδος

Διεύθυνση

Φίλιπποι 640 03

Προσθήκη στο Trip Planner

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Εισάγετε τη διεύθυνσή σας

Μετάβαση στο περιεχόμενο